Earth Hour groots beleefd op Onafhankelijkheidsplein
20 Mar 2016, 02:26
foto
Earth Hour heeft dit jaar veel meer aandacht gehad. Er is massaal meegeleefd met de aarde. (Foto's: René Gompers)


De participatie aan Earth Hour op het Onafhankelijkheidsplein is zaterdag heel groots geweest. Meer dan duizend mensen zijn getogen naar het Plein om voor tenminste een uur te bezinnen over de aarde. Dit is gepaard gegaan met tal van activiteiten in het donker.

Earth Hour is een wereldwijde campagne waarbij de lichten voor een uur worden uitgedaan, een gebaar naar de aarde toe. Earth Hour is in Suriname dit jaar georganiseerd door WWF, Unicef, Fatum en stichting The Back Lot. Het thema is 60+. Zestig staat voor het uur dat er minder energie verbruikt wordt, de plus voor langer dan een uur de lichten uitlaten om de aarde gezond te houden. Het evenement is begonnen met een optocht vanuit Weest Paraat, het hoofdkwartier van de Boy Scouts Suriname. Begeleid door een brassband is de ‘aarde’ afwisselend door kinderen en volwassenen gedragen naar het Onafhankelijkheidsplein. De lichten op het plein en de omringende gebouwen zijn om half negen uitgedaan. Met hun zelf geschilderde ‘petfleslampen’ hebben de kinderen getracht de duisternis te verdrijven wat ook gedeeltelijk gelukt is.

In de bomen werden ‘statements’ van kinderen over de aarde geprojecteerd terwijl er bewustwordingsfilmpjes werden afgedraaid op het podium. De ‘wereld’, een reuzenbal die de aarde voorstelt, is midden op het Plein geplaatst. De aardbol werd verlicht door zonne-energie lampen. Sommige volwassenen en kinderen hebben allerlei vormen ‘getekend’ in de ruimte met ledlampjes. Het uurtje in het donker is voor vrienden, paren en gezinnen ook een goede tijd geweest om te picknicken. Een kwartier voordat de lichten weer aangingen is er massaal gedanst.

Het bewustwordingscampagne is anders aangepakt dit jaar. “We vinden dat je niet alleen op de dag van Earth Hour bezig moet zijn met de aarde,” geeft Hennah Draaibaar van de The Backlot aan. “Je moet vooraf het bewustzijn creëren. Daarom hebben we een programma ontwikkeld waarbij jongeren geleerd hebben waarom we dit doen, waarom Earth Hour belangrijk is.” Draaibaar hoopt dat dit het format wordt voor de komende jaren. De organisatie is dik tevreden met de opkomst. “Earth hour is een ‘wake up call’. Laten we zuinig zijn op de aarde, want de aarde heeft ons niet nodig, wij hebben de aarde nodig,” drukt Draaibaar de samenleving op het hart.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May