Lieveld: Ik snap besluit bunkeren schepen bij Cevihas niet
19 Mar 2016, 00:01
foto
De trawlers mogen voortaan ook niet meer bunkeren bij Sail NV.


NV Cevihas is niet in staat alle boten die aan diepzeevisserij doen te accommoderen. Daar heeft het bedrijf de faciliteiten niet voor. Zo reageert René Lieveld, onderdirecteur Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) tegenover Starnieuws op het besluit dat de ruim honderd boten uitsluitend bij NV Cevihas belastingvrij diesel mogen betrekken. Dit betekent ook enorme inkomstenderving voor Staatsolie.

In een brief die waarnemend directeur der Belastingen, Winston Wirht, namens de minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft ondertekend, is het besluit bekendgemaakt. Lieveld die de visserijsector door en door kent, is niet gekend bij het besluit. Hij legt uit dat de boten bij dit besluit weken moeten wachten voor ze bevoorraad zijn. In de afgelopen jaren zijn Surinaamse bedrijven ertoe overgegaan hun eigen accommodaties voor het bunkeren van deze boten te bouwen. Lieveld zegt dat het altijd goed heeft gewerkt met de controle van de douane en de controle van LVV. Bij de boten wordt nagegaan of deze de belastingvrije diesel voor visserijdoeleinden gebruiken.

De onderdirecteur Visserij vindt het belachelijk dat de boten bij Cevihas NV diesel moeten kopen van SOL voor US$ 0,52 per liter, terwijl Staatsolie dezelfde diesel verkoopt voor US$ 0,38 per liter. “Ik snap het besluit niet,” zegt hij. “Waarom moeten wij SOL accommoderen en ons eigen Surinaams product beneden de kostprijs laten exporteren om aan US-dollars te komen?” Hij vindt het een ondoordacht besluit. “Dit besluit kan niet doorgaan, je komt aan verdragen die gelden voor vissen in internationale wateren.”

Lieveld wijst op het gevaar voor Staatsolie. Gowtu is verplicht zijn olie in SRD te verkopen. Staatsolie zal straks op de vrije markt aangewezen zijn om US-dollars te kopen om zijn schulden te betalen. “Dat zal een grotere druk leggen op de wisselkoers.” Hij vindt dat Staatsolie in de gelegenheid gesteld moet worden diesel te leveren aan de boten. “De afrekening vindt plaats in US-dollars en boekt Staatsolie tegelijkertijd winst.”

Al decennialang worden de boten belastingvrij gebunkerd op de verschillende accommodaties. LVV is in staat de boten die uitgerust zijn met het VMS-systeem te volgen op visserij-activiteiten. De visserij-deskundige heeft goede hoop dat er geen beslissingen worden genomen om één van de weinige sectoren die het nog goed doen, schade te berokkenen. Lieveld waarschuwt dat de maatschappijen ook kunnen besluiten weg te gaan en hun olie op de internationale markt te kopen. “Het duurt misschien langer, maar dan zijn ze er in elk geval goedkoper uit. En dan zijn wij nog verder van huis.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May