Vissersboten mogen alleen bij Cevihas 'tax free' bunkeren
18 Mar 2016, 06:34
foto
In deze brief wordt aangegeven dat uitsluitend bij Cevihas 'tax free' getankt mag worden door boten die aan diepzeevisserij doen.


De ruim honderd boten die aan diepzeevisserij doen, mogen uitsluitend bij NV Cevihas diesel betrekken zonder indirecte belastingen te betalen. Dit is het definitieve besluit dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft genomen. In een brief aan de Inspectie der Invoerrechten en Accijnzen is het besluit medegedeeld. Het schrijven is donderdag namens de minister ondertekend door Winston Wirht, waarnemend directeur der Belastingen. Hoefdraad is uitlandig.

Starnieuws verneemt dat het gaat om maandelijks ruim 2 miljoen liter aan diesel. Cevihas, waar Darryl Boetoe onlangs benoemd is tot directeur, heeft een pijplijn naar oliemaatschappij SOL. Visverwerkingsbedrijven die afspraken hadden met Staatsolie kunnen op basis van dit besluit niet in aanmerking komen voor de vrijstelling. In de brief staat dat de bunkering van de boten uitsluitend plaatsvindt bij Cevihas. Binnen de visserijsector heeft dit besluit voor opschudding gezorgd. Boten mogen ook niet meer bij SAIL invoerrechtenvrij tanken. De diesel bij Cevihas is ook ongeveer 10 cent duurder dan bij Staatsolie. SOL betrekt deze diesel bij Staatsolie. De boten betalen in deviezen voor de olie bij Cevihas.

In september 2015 had de regering besloten om de vrijstelling van indirecte belastingen op de diesel op te heffen. Daarna was er een voorlopig besluit genomen, waarbij drie diepzeevisserijbedrijven weer vrijstelling van deze belasting werd verleend. Het ministerie meldt dat dit voorlopige besluit wordt ingetrokken. "Er is een definitief besluit hieromtrent genomen, waarbij NV Cevihas als centrale bunkerplaats is aangewezen," staat er in het schrijven. Ook de voorwaarden waaronder het bunkeren plaatsvindt, zijn aangegeven.

U kunt de brief van Financiën hier downloaden.
pdf-icon.gif Brief_Financiën.jpg                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May