Misiekaba: Niet tegen valutaveiling; beleidsantwoord nodig
17 Mar 2016, 03:06
foto
André Misiekaba, fractieleider NDP


NDP-fractieleider André Misiekaba zegt dat zijn fractie niet tegen valutaveiling is, maar er zijn enkele zorgpunten waarop antwoord gegeven moet worden door de regering. Het gaat om beleidsaangelegenheden die niet door governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) beantwoord kunnen worden. Hij zegt aan Starnieuws dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bezig is met een lening. Zodra er wat meer duidelijkheid is, zal Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons een openbare vergadering uitschrijven.

Misiekaba verwacht dat de vergadering in elk geval voordat de veiling op 22 maart plaatsvindt, zal worden gehouden. De vraagpunten waarmee de coalitie zit, zijn onder andere wat er zal gebeuren met de prijzen in de winkels als de importkoers (douanekoers) wordt losgelaten. Ook de brandstofprijzen zullen de lucht in gaan.

Er is op 18 november vorig jaar gedevalueerd, waarbij de officiële koers gemiddeld SRD 4 voor de US dollar is geworden. Bij de veiling zal de officiële koers die dan bepaald zal worden, verder omhoog gaan. "Wij willen weten hoe studenten die hun studie in vreemde valuta betalen of de tegenwaarde daarvan, uit moeten komen. Hoe moeten mensen die huishuur in vreemde valuta betalen het doen", legt Misiekaba uit. Van de regering wordt antwoord verwacht voor opvang van sociaal zwakkeren. Op grond van deze zaken heeft Misiekaba gevraagd om de valutaveiling aan te houden tot er duidelijkheid komt vanuit de regering.

De governor van de CBvS is volgens Misiekaba overtuigd dat de veiling succesvol zal zijn. Dit heeft hij duidelijk laten blijken tijdens een interne sessie die gehouden is voor De Nationale Assemblee. "De governor is enthousiast erover en hij gelooft er in. Dat is geruststellend, maar beleidsvragen kan hij niet beantwoorden. Dat moet de regering doen," stelt Misiekaba. Hij verwacht dat de regering duidelijkheid zal geven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May