CBvS verwacht vlekkeloze valutaveiling dinsdag
17 Mar 2016, 01:24
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) verwacht dat de eerste valutaveiling komende dinsdag vlekkeloos zal verlopen. De afgelopen weken is het veilingsysteem vaak uitgetest en is er frequent overleg geweest met onder meer de deviezenbanken. Het doel van de valutaveiling is om een evenwichtskoers in de economie te vinden. Deze koers wordt ondersteund met kundig, toepasselijk en verantwoord fiscaal en monetair beleid, waardoor langdurige stabiliteit verkregen kan worden, deelt de CBvS mee.

Het systeem van de valutaveilingen zal uiteindelijk moeten overgaan in een interbancaire markt van de valutahandel waarin naast banken mogelijk ook andere instellingen, als zij aan de gestelde normen voldoen, kunnen participeren. De middelen uit de valutaveiling zijn primair bedoeld voor bedrijven die goederen en diensten importeren.

Het belang van de valutaveiling is dat de hoogte van de wisselkoers bepaald wordt op basis van vraag en aanbod. Ook zorgt dit systeem voor transparantie en voorspelbaarheid, omdat de veilingen met regelmaat, vooralsnog wekelijks, zullen plaatsvinden op een door de CBvS aangegeven dag en tijdstip. Vanaf de aankondiging dat de veilingen op 22 maart beginnen, vertonen de koersen op de parallelle markt een neerwaartse trend. Dit is volgens de CBvS niet verwonderlijk omdat ook importeurs, op basis van prijsinformatie die van consumenten verkregen wordt, zich hebben uitgesproken tegen een koersniveau dat niet door de samenleving gedragen zou kunnen worden.

Die informatieverschaffing loopt via winkeliers/handelaren die aangeven welke producten zij van distributeurs willen afnemen. Indien de afzet van een bepaald product constant blijft, dan is dat een teken dat het product gewild is en dat de prijs daarvoor zich op het juiste niveau bevindt. Bij geen afzet of sterk verminderde afzet, hapert er iets aan de kwaliteit, de prijs of aan de aard van het product. "Met zijn allen zullen wij een verkregen evenwichtskoers moeten schragen. Veel vraag uitoefenen naar vreemde valuta, hetzij direct (door te speculeren of bankrekeningen in deviezen te spekken) of indirect (door overdadig kopen van buitenlandse goederen en diensten), zal onze wisselkoers weer onder druk zetten. Ter voorkoming daarvan moet elke sector in de economie, elke entiteit, groot of klein, bedachtzaam omgaan met geldmiddelen die zij ter beschikking heeft. Een appeltje voor de dorst bewaren, zeker in tijden van stabiliteit, kan echt nooit kwaad," meent de CBvS, die intussen begonnen is met een voorlichtingscampagne.

U kunt de informatiefolder van de CBvS over de valutaveiling hier downloaden.
pdf-icon.gif Informatiefolder_Valutaveiling_CBvS-_16_maart_2016.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May