Brazilië: Lula is chef-staf van president Rousseff
17 Mar 2016, 04:44
foto
Voormalig president Lula is een van de meest geliefde en tegelijkertijd meest gehate man van Brazilië. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse oud-president, Luiz Inácio Lula da Silva, is de nieuwe chef-staf van president Dilma Rousseff geworden. Deze handeling beschermt Lula tegen mogelijke vervolging door de federale rechter in het grootschalig corruptieschandaal Operation Car Wash. In diverse steden in Brazilië zijn er protesten tegen deze benoeming uitgebroken.

Maar president Rousseff zegt dat de benoeming geenszins die bedoeling heeft. “Lula's intrede in mijn regering versterkt haar en er zijn mensen die niet willen dat deze sterker staat." Onder de Braziliaanse wet, kunnen leden van het kabinet alleen worden berecht door het Hooggerechtshof.

Lula is twee weken geleden ondervraagd over aantijgingen van het witwassen van geld gerelateerd aan Operation Car Wash. Hij zegt dat de beschuldigingen zijn bedoeld om hem te beletten campagne te voeren voor zijn presidentschap in 2018.
Hij is een “bekwame politieke onderhandelaar” en een ervaren leider die zal helpen bij de start van het economisch herstel, aldus Rousseff. Tijdens Lula’s presidentschap heeft de Braziliaanse economie een ongekende economische groei en herverdeling van rijkdom doorgemaakt. “Ik geloof dat (voormalig) president Lula, die acht jaar de leiding van het land had, zijn reputatie niet op deze manier kan worden vernietigd,” stelt Rousseff.

Afzetting voorkomen
Lula is dinsdag naar de hoofdstad Brasilia gevlogen voor besprekingen met president Rousseff. Na een vier uur durende vergadering, hadden zij afgesproken om woensdag opnieuw bijeen te komen.

Wetgever Jose Guimaraes van de regerende Arbeiderspartij, waar zowel Lula en president Rousseff toe behoren, heeft in Portugees getweet dat de huidige chef-staf, Jaques Wagner, op zijn jaardag " grootheid en onbaatzuchtigheid heeft aangetoond” en zijn post heeft afgestaan aan Lula. De benoeming van de voormalige leider is later bevestigd in een verklaring van president Rousseff. Braziliaanse media melden dat hij naar verwachting volgende week wordt beëdigd.

Als chef-staf wordt verwacht dat Lula de strijd gaat leiden tegen de bewegingen in het Congres die het aftreden van president Rousseff eisen, op beschuldiging dat ze de overheidsbegroting heeft gemanipuleerd om een groeiend tekort te verbergen.
Analisten zeggen dat president Rousseff hoopt dat Lula zijn politieke intellect en zijn invloed met leden van het Congres zal gebruiken om de afzettingsprocedure te blokkeren. De twee politici hebben al tientallen jaren een nauwe band. Lula was de politieke mentor van Rousseff en ze is zijn gekozen opvolger.

Op 4 maart is Lula voor korte tijd vastgehouden en ondervraagd over aantijgingen van het witwassen van geld gerelateerd aan Operation Car Wash. Het onderzoek richt zich op een grootschalig corruptieschandaal bij de staatsoliegigant Petrobras. Als lid van het kabinet, kan federale rechter Sergio Moro, die belast is met het onderzoek, Lula niet meer ondervragen of vervolgen. Lula heeft steeds ontkend dat hij schuldig is aan enig vergrijp. Hij zegt dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May