Kinderen leren waarom geld belangrijk is
16 Mar 2016, 07:18
foto
Kinderen leren over sparen en omgaan met geld op de Gobal Money Week van de Centrale Bank van Suriname. (Foto: René Gompers)


“Als we al het geld bij de centrale banken in de wereld optellen, hoeveel geld is dat in Amerikaanse dollars?” luidt ‘de megabonusvraag.’ De antwoorden van de zes teams, elk bestaande uit een bankdirecteur en een kind, variëren van vijftienduizend triljard tot 100 triljoen. Dinsdag is met het spelen van de Mega Money Power Quiz de Global Money Week van start gegaan. Suriname doet voor de derde keer mee aan het bewustwordingscampagne over geld bij kinderen.

De Global Money Week beurs is geopend door de governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie. Hij heeft de nadruk gelegd op het belang van geld. “Specifiek de waarde van geld,” licht hij toe. “Als wij zelf geen waarde willen hechten aan ons eigen geld, wie zal dat wel voor ons doen? Als wij meer waarde willen geven aan buitenlands geld dan ons eigen geld, zullen we altijd een vraagstuk hebben. De kinderen weten het misschien nog niet zo zeer. Daarom is het goed dat ze hier zijn om te leren over geld, te denken in termen van geld.”

De organisatie hoopt 8000 kinderen te bereiken tijdens deze Global Money Week, geeft Nancy Harnandan, coördinator van het evenement, aan. Gezien de economische situatie in het land beveelt ze het bezoek aan de beurs aan. “Hoe eerder je weet over sparen, over waarom het nodig is, over hoe je met geld kan omgaan, kan alleen maar voordelig zijn voor jezelf,” merkt ze op. “Je leert uit te komen met je geld. Jong geleerd is oud gedaan, hoe jonger hoe beter.”

Op het evenement, georganiseerd door de Centrale Bank van Suriname, kunnen kinderen tot en met 19 maart leren over geld, pensioenen, investeren, sparen, budgetteren, verzekeren en ondernemen. In de hal van de Kamer van Koophandel & Fabrieken staat stands van dertien instellingen. Leren over geld en geldzaken hoeft helemaal niet te gebeuren in een strakke en serieuze sfeer zoals gebleken is tijdens het ochtendprogramma. Voor de officiële opening in de avond is er in de morgenuren een lijvig maar gezellig programma afgewerkt. Af en toe hebben leerkrachten en andere volwassenen ook geparticipeerd in de activiteiten. De X Box Kinect computerspel ‘Water Rush’ is zeer in trek. Hierbij worden de karakters in het spel gestuurd door de bewegingen van het hele lichaam. Het doel is om geld en andere bonussen te pakken terwijl men in een bootje met hoge snelheid door een woelige rivier vaart.

Gersie rekent erop dat de beurs diepe indruk zal maken op de jeugdigen. “Ik hoop dat ik op mijn oude dag nog kan meemaken dat een van de kinderen die hier is geweest op de Centrale Bank zal zitten die waakt over de waarde van ons geld.” De Mega Money Power Quiz wordt verrassend gewonnen door team 6. Raniyah Barker, (13) en Ingeborg Geduld, directeur van de Centrale Bank, hebben nul punten gescoord tijdens de wedstrijd. Met de tien bonuspunten zijn ze geslingerd naar de eerste plaats. Hun suggestie was het dichtst bij het juiste antwoord op de megabonusvraag: vijf triljoen Amerikaanse dollars.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May