Minister verklaart de oorlog aan mensenhandel
15 Mar 2016, 00:01
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos (archieffoto)


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie verklaart de oorlog aan mensenhandel. Er is samen met de ambassade van de Verenigde Staten een crashprogramma uitgevoerd om te voorkomen dat Suriname een 'downgrade' krijgt. Volgens de minister zal dat wel lukken. Zij opende maandag een miniconferentie 'Mensenhandel en mensensmokkel in Suriname' van de werkgroep Trafficking in Persons. Van Dijk-Silos zegt dat vaak wordt ontkend dat de situatie zo ernstig is. Zij is erg geschrokken van wat er gebeurt in het land, waarbij ouders zelfs hun kinderen exploiteren.

"Als minister kan ik u zeggen dat ik heb geleerd de afgelopen maanden onderscheid te maken tussen lokale trafficking in persons en wat ik genoemd heb internationale trafficking in persons, die van buitenaf naar hier worden gebracht en geëxploiteerd. Ik moet zeggen dat de lokale trafficking in persons vrij veel indruk op mij heeft gemaakt, waarbij ik mij afvroeg 'heb ik al die tijd in dit land gewoond'. Ik heb nooit eerder gezien dat kinderen geëxploiteerd werden door hun ouders. Heb nooit eerder gezien dat jonge meisjes gelokt worden naar de cabaretten, de goudvelden, twee weken lang letterlijk gebruikt, misbruikt worden en dan terug gesmeten worden in de tuin van hun moeder," betoogde de bewindsvrouw.

Van Dijk-Silos verwees naar de opsporingsberichten. Zij stelde dat "wij in Suriname ervan houden om onze ogen dicht te doen voor wat de realiteit is van dit land. Iedereen doet lyrisch en nostalgisch over een mooi land. Het is een mooi land, maar een mooi land met de problemen van de grote wereld," voerde de minister aan. Zij benadrukte dat deze zaken aangepakt dienen te worden en dat wij er realistisch mee om moeten gaan.

Landelijke aanpak en versterking
De minister heeft overleg gevoerd met de Amerikaanse ambassadeur. Er zijn ook middelen beschikbaar om dit probleem aan te pakken. Er is een werkgroep ingesteld. De minister zei dat het hoofd van de TIP-unit, inspecteur Judith Dragtenstein, een bruisende vrouw is, maar met de gebrekkige middelen die zij heeft, is zij onmachtig om het probleem landelijk en uitgebreid aan te pakken. Samen met de waarnemend directeur van Justitie en Politie, Humphrey Tjin Liep Shie en korpschef Agnes Daniel, is besloten de TIP-unit zwaar te versterken.

Het ministerie heeft de oorlog aangekondigd tegen alle vormen van trafficking in persons. Van Dijk-Silos benadrukte dat het land ook te maken heeft met misdaadorganisaties. Deze zijn ook in beeld gebracht. De politie moet worden toegerust met de juiste middelen, meer mensen en goed getrainde politieagenten. De minister zei dat zij het niet heeft over incestgevallen thuis, die ook dramatisch zijn. Nu gaat het om ouders die hun kinderen exploiteren.

De minister vindt dat Justitie en Politie de hand in eigen boezem moet steken. Te lang zijn de ogen gesloten voor de ernst van de zaak. De TIP-unit heeft niet eens een gebouw en was ondergebracht op een zolder in Opa Doelie. "Dit is onkan, onmogelijk. Hoe wil je hebben dat de unit goed functioneert?" De TIP-unit is terstond verhuisd. Er is een plan om meer mensen aan te trekken, meer training en de situatie wordt landelijk aangepakt. De minister verklaarde de conferentie voor geopend en kijkt uit naar wat deskundigen zeggen over deze kwestie, waardoor het beleid verder kan worden ontwikkeld en geformuleerd. "Ik hoop dat wij geen tapu sjen spelen. Tapu sjen maakt Suriname dood. Wij moeten naar het probleem kijken, het probleem analyseren en het probleem aanpakken. Daar gaat het om. Het gaat om de toekomst van Suriname."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May