Ravaksur verwacht minstens twee concrete antwoorden
14 Mar 2016, 07:47
foto
Vakbondsleider Robby Berenstein, woordvoerder Ravaksur.


Vakbondsleider Robby Berenstein, woordvoerder van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), stelt tegenover Starnieuws dat woensdag minstens twee concrete antwoorden worden verwacht van president Desi Bouterse. Los van de eisen van de onderwijsbonden, heeft Ravaksur een 21 punten tellend document ingediend bij de regering. Er moet antwoord komen over de belastingverlichting die is voorgesteld en duidelijkheid over wat er met de rest van de ambtenaren zal gebeuren.

Berenstein antwoordt op een vraag dat het vroeger zo was dat de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) dé vertegenwoordiger was van ambtenaren. Die situatie is duidelijk veranderd. "Er zijn ook ambtenarenbonden aangesloten bij De Moederbond, OSAV, C-47 en andere vakcentrales," benadrukt Berenstein. De Bond van Leraren en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) zijn ook niet bij de CLO. Dit geldt ook voor de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL), onder leiding van Hugo Blanker. Ook deze organisatie heeft gevraagd om inspraak.

Op de kritiek van de CLO dat de BvL en de Fols ook betrokken worden bij de gesprekken die Ravaksur voert met de president, reageert Berenstein dat het om draagvlak gaat. Hij haalt aan dat het om belangrijke organisaties gaat die ook pressie kunnen uitoefenen als het nodig is. Het pakket van herwaardering maakt geen deel uit van de eisen die door Ravaksur op tafel zijn gelegd. Deze worden wel gedeeld door de onderwijsbonden. Het gaat onder andere om beleidsombuiging, inspraak in het aanpassingsprogramma, de zorgen over de valutamarkt, inkomstenverhogende maatregelen van de overheid, bezuiniging.

Het pakket van Ravaksur zal aangevuld worden met onderwerpen die besproken zijn met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Besloten is om gezamenlijk op te trekken omdat de situatie in het land ook van invloed is op de bedrijven en de werknemers, zegt Berenstein.
Advertenties