Afwachtende houding op valutamarkt; winkeliers bezorgd
13 Mar 2016, 06:18
foto


De aankondiging van de valutaveiling door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft gemaakt dat de koers iets is gedropt. Zaterdag is de US$ voor SRD 5,90 verkocht. Voor de euro werd SRD 6,40 neergeteld. De opkoopprijs was SRD 6,25 voor de euro en SRD 5,60 voor de US$.

Starnieuws verneemt dat mensen een afwachtende houding hebben aangenomen. Importeurs van levensmiddelen hebben meegedeeld dat zij voorlopig pas op de plaats zullen maken. Door de hoge koers is er veel onrust ontstaan. Verschillende winkeliers klagen over een daling van de koopkracht.

"Winkeliers besluiten om winkels te sluiten, want de huur wordt over het algemeen in vreemde valuta betaald. Deze is te hoog nu," zeggen enkele winkeliers aan Starnieuws. Wijzend op een foto van vicepresident Ashwin Adhin en de Indiase premier Narendra Modi, op de voorpagina van Dagblad Suriname vraagt een winkelier of er geld uit India zal komen. De winkelier zegt te wachten op de Chinese krant om te lezen waar het artikel over gaat.

De meeste winkeliers nemen goederen af die zij zeker kunnen verkopen. "Omu habi soso ede hati now now. Soso satra a winkri de druk, maar a seri ne go," verzucht de vrouw van de winkelier. Zij legt uit dat veel winkeliers niet een eigen gebouw hebben. Die mensen maken zich ernstige zorgen. De hoop is gevestigd op daling van de koers van de US dollar en euro's.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May