Abdoel: Beleid CBvS en regering moeten op één lijn zijn
13 Mar 2016, 00:01
foto
Assembleelid Amzad Abdoel


"De aangekondigde valutaveiling zal wel ervoor zorgen dat er voor een bepaalde periode rust zal komen op de valutamarkt. Het monetaire beleid van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal falen of standhouden met het beleid gevoerd vanuit de regering. Laat het duidelijk zijn dat deze maatregel nooit succesvol zal zijn indien de regering faalt om haar beleid vanuit diverse ministeries in lijn uit te voeren met dat van CBvS. Het moet een samenhangend geheel zijn." Dit zegt Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) aan Starnieuws.

Het beleid vanuit CBvS en de regering moeten elkaar aanvullen, stelt Abdoel. Toezicht en controle zullen de uitwerking van het beleid bepalen. "Waar komt de geveilde valuta terecht en zullen de importeurs daadwerkelijk de valuta gebruiken voor hetgeen zij het hebben aangevraagd? Die controle is belangrijk. Er moet toezicht erop zijn dat de algemene banken daadwerkelijk de valuta ter beschikking stellen van de importeurs die zich bij hen hebben aangemeld. Verder is de vraag aan welke importeurs er voorkeur gegeven zal worden. Al die afspraken moeten van te voren worden gemaakt. Aanpassing van wet en regelgeving zal ook belangrijk zijn. Een van de belangrijkste zaken is hoe de behoefte van de kleine man zal worden behartigd. Ook daar moet er aan gedacht worden. Het aanscherpen van de rapportageplicht en een goede samenwerking tussen beide monetaire autoriteiten is zeer van belang," legt Abdoel uit.

Transparantie belangrijk
Het Assembleelid vindt naast het inzetten van andere monetaire instrumenten, het stimuleren van de productie, het allerbelangrijkste om de rust te garanderen. De export dient te worden bevorderd en mensen zullen gemotiveerd moeten worden zoveel als mogelijk, hier geproduceerde goederen te kopen. Ook is het volgens hem belangrijk het volk bewust te maken om niet te speculeren. Om geen valuta te kopen tegen een hoge koers.

"Transparantie van zowel het monetaire beleid als dat van de regering is zeer belangrijk. Vooral het fiscale beleid. Bezuinigen en targets halen, moeten de voornaamste doelen zijn op dit moment. De CBvS kan het beste middel hebben, maar zonder flankerend beleid van de regering zal het niet werken en omgekeerd ook niet, stelt Abdoel. Hij vindt dat er slechts één koers is. De vrije markt koers. De koers die door de economie wordt gedragen. Alle andere koersen moeten worden opgeheven. Slechts dan zal de marktwerking het resultaat dat wij willen, kunnen bereiken. Het zal wel leiden tot een zekere mate van prijsstijging, maar de prijzen in de winkels zijn op dit moment al gebaseerd op de zwarte markt koers. Daarom moet het ministerie van Handel en Industrie ook zijn deel doen, benadrukte Abdoel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May