Jurel: Traject uitgezet voor afsluiten rouwperiode granman
12 Mar 2016, 05:46
foto
Districtscommissaris Armand Jurel


De rouwperiode (pur blaka) van grootopperhoofd Belfon Aboikoni die op 24 juni 2014 is ingeslapen, moet nog steeds worden afgesloten. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) zal een commissie benoemen onder leiding van districtscommissaris (dc) Armand Jurel, waarin ook exponenten van de stam der Saramaccaners zitting zullen hebben. Binnen de Matjaw lo is er nog een dispuut over wie de nieuwe granman wordt, zegt dc Jurel van bestuursressort Boven-Suriname aan Starnieuws.

Hoofdkapitien Konoe Pavion, waarnemend granman van de stam der Saramaccaners, is op uitnodiging van de minister met een vijf personen tellende delegatie in Paramaribo. De minister heeft vrijdag in aanwezigheid van de speciale afgezant van de president, Kenneth Slooten, de directeur van RO, Wilco Finisie en de dc, een onderhoud gehad met de delegatie.

Het doel van deze ontmoeting was kennismaking met de minister en om met elkaar van gedachten te wisselen hoe de barrières die de afsluiting van de rouwperiode van granman Aboikoni bemoeilijken, kunnen worden weggewerkt. Er is een traject ingezet om dit probleem definitief tot het verleden te laten behoren.

Rekening houdend met de huidige situatie binnen de stam, zijn er afspraken gemaakt. Jurel zegt dat overeengekomen is dat de commissie gezamenlijk met de familie en de Saamaka stam, de afsluiting van de rouwperiode zal organiseren. Het budget hiervoor zal door de overheid worden vrijgemaakt. Afgesproken is dat een geplande vergadering van de waarnemend granman op Atjoni, wordt uitgesteld. De positie van de waarnemende granman zal in een later stadium worden besproken. Na de afsluiting van de rouwperiode zal de procedure worden ingezet voor het benoemen van een nieuwe granman, deelt de dc mee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May