Bewakings- en schoonmaakbedrijven maanden niet betaald
11 Mar 2016, 05:42
foto


Bewakings- en schoonmaakbedrijven die diensten hebben verleend aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zeggen aan Starnieuws dat zij langer dan tien maanden niet zijn uitbetaald. Er is met aannemers een regeling getroffen. Als bus- en boothouders een maand achter zijn, wordt er alles aan gedaan om hen te betalen. Ruim tien bewakings- en schoonmaakbedrijven zeggen in een schrijven aan Starnieuws dat zij ten einde raad zijn.

De bewakings- en schoonmaakbedrijven vinden dat het ministerie discriminerend bezig is. De betalingsachterstand is diverse malen onder de aandacht gebracht van het MinOWC, maar er komt geen bevredigende oplossing. De situatie verslechtert alleen maar. De ondernemers stellen dat vier maanden geleden minister Robert Peneux beloofd had alles in het werk te stellen, opdat de achterstallige betaling ingelopen kan worden. De minister heeft zich niet kunnen houden aan de belofte.

Maandag hebben minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en zijn collega van MinOWC ten overstaan van vicepresident Ashwin Adhin afgesproken dat de betalingen van het ministerie in orde worden gemaakt. De bewakings- en schoonmaakbedrijven hopen dat dit ook geldt voor hen. De bedrijven stellen dat zij voor verrichtte werkzaamheden sinds juni 2015 geen betalingsrecu’s hebben ontvangen. Door het ministerie werd op 30 december 2015 wederom beloofd alle betalingsachterstanden in januari 2016 te zullen inlopen. Tot nu toe is dit niet gebeurd. De bedrijven hebben hun nieuwe contract tot op heden ook niet ontvangen. Zij vinden dat zij van het kastje naar de muur gestuurd worden.

De bewakings- en schoonmaakbedrijven stellen dat zij juist de kansarmen in dienst hebben. Door de geldontwaarding hebben de werknemers ernstig te lijden. Veel van de medewerkers bij schoonmaakbedrijven zijn alleenstaande moeders, aan wie de bedrijven enkele maanden achterstallige salaris verschuldigd zijn. Het gaat om 1200 arbeiders bij de bedrijven. Gezinsleden meegerekend worden bijkans 4800 mensen gedupeerd. De bedrijven hebben hun kredietplafond bij de banken bereikt en kunnen geen geld meer lenen. Hun voortbestaan is in gevaar.

Indien er geen betaling komt, zullen de bedrijven na 31 maart 2016 de dienstverlening aan het MinOWC gedwongen moeten stoppen. Dit betekent enorm veel ongerief voor de medewerkers, maar ook voor leerlingen en leerkrachten. De bedrijven voelen zich miskend, beledigd en gediscrimineerd. Ondanks alles hopen zij toch dat minister Peneux zo spoedig mogelijk zal zorgen voor een oplossing.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May