Earth Hour campagne begonnen bij Bernadetteschool
10 Mar 2016, 04:18
foto
De aarde wordt door kinderen van de Bernadetteschool opgetild. (Foto's: René Gompers)


De ‘wereld’ rust op de schouders van de kinderen. Flink stappen de leerlingen van de Bernadetteschool naar de O.S. Petuniaschool, een paar straten verder. De wereld, een reuzen ballon in de vorm van de aarde, wordt per versierd draagrek onder politiebegeleiding vervoerd. Woensdag is op de Bernadetteschool, met het vervaardigen van ‘petfleslampjes’ en het overdragen van de aarde, de Earth Hour campagne van start gegaan.

Earth Hour op 19 maart is een wereldwijd evenement. Het is bedoeld om mensen aan te zetten om zich nog meer in te zetten voor het gezond houden van de aarde. Participanten doen voor een uur in de avond alle lichten en apparaten uit. Suriname doet al enkele jaren mee met het Onafhankelijkheidsplein als centraal punt. De lichten op en rondom het plein worden voor een uur uitgedaan. Tot nog toe trekken er jaarlijks tientallen naar het plein. The Backlot, WWF, Unicef en Fatum willen dit jaar duizenden op de been brengen.

Om zoveel mogelijk mensen naar het Onafhankelijkheidsplein te krijgen is een campagne bedacht waarbij kinderen een belangrijke rol spelen, licht Hennah Draaibaar van de Back Lot toe. “Met de kinderen maken wij een ‘wereldlicht’. Een lamp vervaardigd van petflessen die ze zelf beschilderen. Er komt een lampje bij. Het is de bedoeling dat deze lichten gaan schijnen in het donker op 19 maart.” De kinderen worden begeleid door kunstenaars George Struikelblok en Wilgo Vijfhoven. Er worden 5000 lampjes gemaakt deelt Draaibaar mee. Er wordt op gerekend dat de kinderen er met hun ouders komen. Aan de samenleving wordt gevraagd om de lichten en apparaten op 19 maart tussen half negen en half tien ‘s avonds uit te doen.

De overhandiging van de aarde vindt plaats op de A.V. Roda Baan, de renbaan van Zorg & Hoop. De leerlingen van de Petuniaschool hebben geduldig gewacht op de dragers van de Bernadetteschool. Tactvol wordt de wereld overgenomen en gedragen naar de eigen school. Vandaag wordt de aardbol aan een andere school overgedragen. De aarde zal verschillende scholen aandoen. “Deze handeling is symbolisch” licht Draaibaar toe. “Deze aardbol is voor deze kinderen nog te tillen. Maar als we zo onvoorzichtig blijven omgaan met de aarde, zullen hun kinderen het waarschijnlijk niet kunnen dragen omdat het zo zwaar en vervuild zal zijn. Het is eigenlijk ook een boodschap voor de volwassenen. Laten we ons best doen om de aarde prettig en mooi voor onze kinderen te houden.” De aarde zal op 19 maart door padvinders vanuit hun hoofdkwartier Weest Paraat, gedragen worden naar het Onafhankelijkheidsplein.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May