IMF: Wereld riskeert economische ontsporing
10 Mar 2016, 09:09
foto
IMF-plaatsvervangend hoofd David Lipton (m), zegt dat er krachtigere beleidsmaatregelen nodig zijn.(Foto: AFP)


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gewaarschuwd dat de wereldwijde economie wordt geconfronteerd met een groeiend "risico van economische ontsporing." Adjunct-directeur David Lipton roept op tot dringende maatregelen om de wereldwijde vraag te stimuleren. .

"We zijn duidelijk op een delicaat punt," zei hij in een toespraak tot de National Association for Business Economics in Washington. “Het jongste IMF-rapport van de wereldeconomie toont eens te meer een verzwakking aan de basis,” waarschuwt hij.

De opmerkingen komen na zwakkere dan verwachte handelscijfers uit China, waaruit blijkt dat de export in februari is gedaald met een kwart vergeleken met vorig jaar. China’s economie is 's werelds tweede grootste en wordt vaak aangeduid als "de motor van de mondiale groei." Een zwakkere wereldwijde vraag naar zijn producten wordt gezien als een indicator van het algemeen wereldwijd economisch klimaat.

Zeer kwetsbaar
Het IMF heeft al gezegd dat hij waarschijnlijk zijn huidige prognose van 3,4% voor de wereldwijde groei zal terugschroeven, als hij zijn economische voorspellingen in april uitbrengt. Vorige maand had de internationale geldschieter gewaarschuwd dat de wereldeconomie "zeer kwetsbaar" was en had hij opgeroepen tot nieuwe inspanningen om de groei te stimuleren.

In een rapport in aanloop naar de G20-top in Shanghai vorige maand, had het IMF geschreven dat de groep een gecoördineerd stimuleringsprogramma moet opzetten, omdat de mondiale groei is vertraagd en deze kan worden ontspoord door de marktturbulentie, de kelderende olieprijs en geopolitieke conflicten.

In zijn toespraak in Washington stelde Lipton dat “de last om de groei te tillen, zwaarder rust op ontwikkelde economieën", die de fiscale bewegingsruimte hebben. "De neerwaartse risico's zijn duidelijker benadrukt dan voorheen, en de noodzaak voor een krachtiger en gecoördineerd actiebeleid is dwingender geworden." Hij heeft erop gewezen dat de risico’s bovendien verder zijn gestegen. “De turbulente financiële markten en de lage grondstoffenprijzen creëren nieuwe bezorgdheid over de gezondheid van de wereldeconomie."

Beijing wordt geconfronteerd met de moeilijke taak om zijn economie te hervormen en tegelijkertijd de stabiliteit te handhaven. Een keur aan zwakke economische cijfers is onlangs toegevoegd aan deze zorgen. Daarbovenop heeft de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's zijn vooruitzichten voor China gedegradeerd van "stabiel" naar "negatief".

Er is ook bezorgdheid over de stijgende werkloosheid, terwijl Beijing probeert zijn economie van grote afhankelijkheid van productie en industrie geleidelijk aan te verschuiven in de richting van meer diensten en consumentenbestedingen. De
Chinese economie groeit in het traagste tempo in 25 jaar. De vertraging heeft aanzienlijke onzekerheid veroorzaakt op de financiële markten over de hele wereld en heeft geleid tot scherpe dalingen van de grondstoffenprijzen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May