OS Koewarasan 1 blij met hygiënische toilettengroepen
09 Mar 2016, 07:44
foto
Leerlingen van OS Koewarasan 1 in hun nieuwe toiletruimte met dispensers, zeep en towels.


“Wanneer je hebt geplast, wat moet je doen?” vraagt de schoolleider van de OS Koewarasan 1 aan haar leerlingen. “Handen wassen!” klinkt het enthousiast uit tientallen kindermondjes. Met: “Oh, dus je gaat niet eerst doorspoelen?!” krijgt de schoolleider onmiddellijk alle lachers op haar hand.

Het ging er dinsdag vrolijk aan toe op de OS Koewarasan 1 in het district Wanica. Leerlingen en leerkrachten van deze basisschool namen op feestelijke wijze hun gerenoveerde toilettengroep in gebruik. Door inzet van de schoolleiding en Intermed Caribe zien de toiletgroepen er niet alleen een stuk schoner en netter uit, maar kunnen de kinderen nu ook gebruik maken van het complete handwassysteem bestaande uit dispensers, zeep en towels.

De ruim vierhonderd leerlingen van de OS Koewarasan 1 hebben daarnaast duidelijke instructies gekregen over hoe ze hun handen op de juiste wijze moeten wassen. Die kennis is aan hen overgedragen door projectcoördinator Dave Wirjomengolo van de Schone-handen-campagne. Posters aan de wand nabij de wasbakken helpen de kinderen de verschillende stappen van het handen wassen onthouden. Voor Veronique, leerling van de zesde klas, lijkt dat niet meer nodig. Zij weet haarfijn te vertellen hoe en waarom zij haar handen op de juiste wijze moet wassen. “Het is goed voor je gezondheid. Er komen niet zoveel bacteriën op je handen als je ze goed wast,” klinkt haar heldere uitleg. De leerkrachten hebben de instructie van de schoolleiding, de kinderen zoveel mogelijk te instrueren over een juist gebruik van de attributen.

Preventieve gezondheidszorg
De schenking van complete handwassystemen door Intermed Caribe was een bijzondere verrassing voor de school. Net als de Richenel Slooteschool, de Petrus Dondersschool en de Kennedyschool maakt de OS Koewarasan 1 deel uit van de groep scholen die betrokken wordt in de Schone-handen-campagne, die het vorige jaar in oktober is gelaunched door Intermed Caribe in samenwerking met haar partners de Paho, het BOG, de districtscommissariaten Paramaribo Noordoost en Zuidwest, het ministerie van Volksgezondheid en het Celos. Projectcoördinator Wirjomengolo zegt dat met de OS Koewarasan in Wanica en binnenkort de OS Rust en Werk te Commewijne, ook de districten zijn betrokken.

BOG-vertegenwoordiger Purcey Stuart benadrukte dat de gezondheidsinstantie voorstander is van preventieve gezondheidszorg. Handen wassen is daar een zeer belangrijk onderdeel van, omdat daarmee de verspreiding van bacteriën en ziekten wordt voorkomen. Een goede handhygiëne helpt het aantal ziekten met maar liefst 40% droppen, zegt Stuart. Het BOG, dat enkele jaren geleden als eerste instantie een handenwassenproject startte, is blij dat particulieren dit initiatief voortzetten en ondersteunt de schone-handen-campagne daarom ten volle.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May