Grondwetscommissie rondt opdracht na 4 jaar af
09 Mar 2016, 01:57
foto
De Staatscommissie Grondwetsherziening, onder leiding van Sam Polanen, heeft het eindverslag aangeboden aan president Desi Bouterse. (Foto: Raoul Lith)


De presidentiële Staatscommissie Grondwetsherziening 2011 heeft het eindverslag overhandigd aan president Desi Bouterse. Voorzitter Sam Polanen deelt mee dat grondwetsartikelen zijn geordend en op elkaar afgestemd. Hiaten zijn weggewerkt. De commissie heeft in ruim vier jaar de grondwet uitputtend bestudeerd en wijzigingen voorgesteld. Er is ook een memorie van toelichting geformuleerd. Het is nu aan de president om te bepalen welk traject verder zal worden bewandeld.

De commissie had in 2014 een tussentijds rapport overhandigd aan de president. Er is daarna verder gewerkt, waardoor dinsdag het eindverslag met alle wijzigingsvoorstellen is aangeboden aan Bouterse. Polanen deelde aan journalisten mee dat de bestaande grondwet ingrijpend is veranderd en begrijpbaar is geworden. De grondwet is volgens hem in 1987 te snel aangenomen, waardoor niet alle zaken uitputtend zijn uitgewerkt. Daarom is het document op de operatietafel gelegd.

Polanen deelde mee dat de commissie niet is gekomen aan het Kiesstelsel. Dit dateert van 1948 en is zes keer gewijzigd. Toch is er nog ontevredenheid hierover. De president zal een aparte commissie benoemen die zich gaat buigen over het Kiesstelsel. De commissie heeft zich ook niet uitgesproken over het Constitutioneel Hof. De bestaande wetten zijn geanalyseerd en er zijn heel veel wijzigingsvoorstelling ingediend. Polanen hoopt dat ze integraal zullen worden overgenomen, omdat zij in elkaar ingrijpen. Hij weet niet of er een referendum zal worden gehouden. De grondwetswijziging moet met twee derde meerderheid worden aangenomen in De Nationale Assemblee.

De presidentiële commissie heeft in de aanbevelingen ook opgenomen dat wetten die in strijd zijn met de grondwet, automatisch hun rechtskracht verliezen. Boven de grondwet staan de internationale verdragen. Wanneer Suriname deze heeft geratificeerd, zijn de bepalingen van kracht voor het land. Deze hiërarchie blijft gehandhaafd. Polanen deelt mee dat de president de commissie gevraagd heeft om in nauw contact te blijven met de samenleving, want de inhoud van de voorstellen dienen uitgelegd te worden aan het volk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May