USV deelt bezorgdheid president over misstanden
08 Mar 2016, 22:10
foto
Asha Mungra, voorzitter van Unie van Surinaamse Vrouwen


Eensklaps roept eene stem achter mij: ‘Schelm! Deugniet! Onverlaat!’ (Domien Sleeckx, Op ’t Eksterlaar,1863)
Wee,wee den snooden onverlaat, Wiens hart voor ’t vaderland, Op dezen heil’gen dag, niet brandt. (H.A. Spandaw, Gedichten, 1937)


Bij de herdenking van 36 jaar machtsovername zei de president: “Er is iets historisch fout met ons. Er gebeurt iets met ons en wij zouden serieus, heel serieus over moeten nadenken”, refererend aan krantenberichten dat niet alleen maar minderjarigen, maar kleuters worden misbruikt. “Dan is er iets serieus mis met ons op geestelijk niveau. Wanneer wij in de kranten lezen dat graven worden opengemaakt en mensen zich vergrijpen aan lijken, dan is er iets serieus met dit land aan de hand”.

De Unie van Surinaamse Vrouwen (USV) deelt de bezorgdheid van de president dat dergelijke verwerpelijke handelingen passen bij een zieke geest. Echter, er zijn weinigen die geboren worden met een zieke geest, maar daarentegen zijn er velen die door menselijk handelen/daden geestelijk ziek worden. Wanneer beleidsmakers verzaken om ontwikkeling te bewerkstelligen in een land en de armoedegrens jarenlang schrijnend is, zijn deze maatschappelijke excessen slechts symptomen van een desastreus beleid (oorzaak en gevolg).
Dat het ernstig gesteld is met de geestelijke gezondheid van ons volk, is reeds jaren bekend, getuige de toename van het aantal suïcide gevallen in ons land. In september 2012 heeft de USV middels een schrijven de president aandacht gevraagd voor dit probleem. De suïcide cijfers drukken een psychosociale noodsituatie uit en zijn tevens een signaal voor de mate van sociale stress in de samenleving.

Slecht beleid
Dat er iets historisch fout is met ons, is een juiste bewering, immers het volk kiest de leiders. Armoede kan nimmer de grootste vijand van een volk zijn. De oorzaak is slecht beleid met als gevolg armoede. Corruptie en het faciliteren hiervan liggen vaak hieraan ten grondslag.
Het beleid dat gevoerd is en nog gevoerd wordt, zal desastreuze gevolgen hebben voor veel gezinnen en met name vrouwen die de eindjes aan elkaar moeten knopen. De staatskas is leeg en het volk moet het gelach betalen. De plotselinge verhoging van de nutsvoorzieningen is killing. Babyvoeding en crèches zijn onbetaalbaar voor vele moeders. Het betalen van huurwoningen is door de valutaschaarste voor velen een nachtmerrie. De basiszorgverzekering heeft velen in een avontuur gestort. Door het grote aantal ontslagen bij bedrijven zal de werkloosheid toenemen en zijn weerslag hebben op vele gezinnen. De toekomst van vele jongeren met name in de verre districten wordt op het spel gezet door de achterstallige betalingen aan transportkosten. Verruwing van de criminaliteit, huiselijk geweld, moord en zelfmoord nemen ernstige vormen aan.

Veel ondernemers dreigen failliet te raken en als deze trend zich voortzet, zullen vele instituten als een kaartenhuis instorten. De financiële situatie van de ziekenhuizen is precair, als dit systeem instort is de gezondheidszorg van het land niet langer gegarandeerd. Kortom een alarmerende situatie.
Van de Vader des vaderlands wordt op zijn minst verwacht dat hij waakt over de veiligheid van zijn volk en beleid voert om hun welzijn te garanderen. Dat de President het volk slapeloze nachten toewenst, is ironisch genoeg een waarheid. Dit is wat hij het volk aanbiedt. What you give is what you gonna get.

De USV feliciteert het volk van Suriname en met name de vrouwen met deze dag. Zij wenst hen veel sterkte toe in deze moeilijke tijden. Zij doet een oproep op alle vrouwen om op te komen voor datgene waar ze recht op hebben. Armoede is een keuze en geen noodzaak.
Ook wenst zij een ode uit te brengen aan de jongeren met name de jonge vrouwen van Klaaskreek in hun moedige strijd om hun recht op onderwijs op te eisen welke hun ontnomen werd door achterstallige betaling aan de vervoersbedrijven.
Zij doet een oproep aan de vader des vaderlands om het getij te doen keren en te waken over zijn burgers en alle ten dienste staande middelen in te zetten om hun welzijn te garanderen.

Unie van Surinaamse Vrouwen
Asha Mungra (voorzitter)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May