Ex-president Brazilië daagt uit
05 Mar 2016, 08:17
foto
De voormalige president huilt na zijn vrijlating tijdens een toespraak tot zijn aanhangers. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft gezworen om beschuldigingen dat hij betrokken was bij een grote omkopingsschandaal bij staatsoliemaatschappij Petrobras te bestrijden. Hij is gisteren kort aangehouden voor verhoor. Zijn korte detentie heeft geleid tot botsingen buiten zijn huis in de buurt van Sao Paulo.

"Ik vrees niets," zei hij, na zijn verhoor op vrijdag over aantijgingen dat hij miljoenen dollars had ontvangen aan illegale betalingen. De linkse Lula is na twee termijnen in 2011 afgetreden als president. Zijn Arbeiderspartij is hard getroffen door het langlopend schandaal.

Na zijn verhoor zei Lula tegen verslaggevers dat hij het slachtoffer was van een "vooroordeel voor een man uit een arbeidersgezin.” Hij voegde eraan toen: “Ik ontsnapte aan de hongerdood toen ik vijf jaar oud was ... Ik was de beste president om dit land te regeren, de armsten van dit land hadden mij herkozen omdat ze nu konden eten."

Hij zei ook dat er geen noodzaak voor de politie was om hem vast te houden. "Als ze van mij willen horen, hadden ze alleen maar hoeven te bellen en ik zou zijn gegaan, omdat ik niemand iets verschuldigd ben en niets vrees." Zijn opvolger, de huidige president Dilma Rousseff, heeft dat herhaald. Ze zei dat het echt niet nodig was om hem in hechtenis te nemen.

Het Petrobras onderzoek, bekend als Operation Car Wash, heeft geleid tot een strafzaak tegen tientallen zakenlieden en leden van de Arbeiders Partij zijn ervan beschuldigd dat ze miljoenen dollars hebben opgestreken in het corruptieschandaal. Sinds 2003 wordt het Braziliaanse presidentschap ingevuld door de Arbeiders Partij, eerst in de persoon van Lula en nu Rousseff.

Lula wordt ervan verdacht dat hij meer dan US$ 8 miljoen heeft ontvangen aan spreekbeurtvergoedingen en donaties voor zijn liefdadigheidsinstituut, Lula Institute. Zowel zijn huis in Sao Bernardo do Campo als het hoofdkwartier van het instituut in Sao Paulo waren het doelwit van politie-invallen.

De Arbeiders Partij noemt de operatie een 'politiek spektakel’. Tientallen van Lula’s voor- en tegenstanders hadden zich na de invallen buiten zijn huis verzameld. Ze raakten slaags met elkaar en riepen zowel leuzen voor als tegen de voormalige president. Ook buiten het politiebureau waar Lula werd verhoord, waren er botsingen tussen demonstranten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May