Petrobras schandaal: Ex-president Lula aangehouden
04 Mar 2016, 10:17
foto
Luiz Inácio Lula da Silva heeft twee termijnen gediend als president van Brazilië. (Foto: Reuters)


De voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva is aangehouden als onderdeel van een groot fraudeonderzoek naar de staatsoliemaatschappij Petrobras. De federale politie is het huis van de voormalige president binnengevallen en heeft het voormalige staatshoofd opgebracht voor verhoor.

Lula, die in 2011 is afgetreden als president, heeft de beschuldigingen van corruptie ontkend. Het langlopende onderzoek, bekend als Operation Car Wash, richt zich op beschuldigingen van corruptie en het witwassen van geld bij Petrobras.

Tientallen bestuurders en politici zijn gearresteerd of worden onderzocht op verdenking van overfacturering van contracten met Petrobras. Een deel van het geld zou zijn gebruikt voor het betalen steekpenningen en verkiezingscampagnes. De politie zegt dat ze bewijs hebben dat de 70-jarige Lula illegale inkomsten heeft ontvangen uit de regeling tussen ondernemers en Petrobras.

Functionarissen zeggen dat er ongeveer 33 huiszoekingen zijn gepleegd en 11 arrestaties zijn uitgevoerd door 200 federale politieagenten in de staten Rio de Janeiro, Sao Paulo en Bahia. Lula’s huis in Sao Bernardo do Campo, in de buurt van Sao Paulo, is vanmorgen vroeg aangedaan door de agenten. Het hoofdkantoor van zijn instituut in Sao Paulo was ook het doelwit, net als zijn vrouw Marisa, en zijn zonen.

Eén van de onderdelen van het onderzoek is dat de bouwbedrijven betrokken in Operation Car Wash Lula zouden hebben bevoordeeld bij de bouw van een ranch en een luxe appartement aan het strand. Er zijn ook invallen gepleegd in de steden waar deze onroerende goederen staan.

"Ex-president Lula was behalve partijleider ook degene die uiteindelijk verantwoordelijk was voor de beslissing wie de bestuurders van Petrobras zouden zijn. Hij is één van de belangrijkste begunstigden van deze misdaden," luidt een politieverklaring, die persbureau Reuters citeert. "Er is bewijs dat de misdaden hem hebben verrijkt, zijn verkiezingscampagnes hebben gefinancierd en de kas van zijn fractie hebben gespekt."
Voor- en tegenstanders van de voormalige president zijn na de invallen met elkaar in botsing gekomen voor zijn huis.

Populair figuur
Lula is van de Arbeiderspartij en heeft twee termijnen gediend als president. Zijn politieke beschermeling Dilma Rousseff heeft hem in 2011 opgevolgd. Lula heeft Brazilië in een periode van snelle economische groei bestuurd. Hij wordt geroemd voor het halen van miljoenen mensen uit de armoede.

De ex-president is nog steeds een geliefd figuur en werd beschouwd als een potentiële kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2018. Maar zijn populariteit heeft een deuk opgelopen door de recente beschuldigingen dat hij of kennis had van de wandaden of er bij betrokkenheid was.

Lula’s instituut heeft gisteren nog verklaard dat de voormalige president nooit enige onwettige handelingen heeft gepleegd vóór, tijdens of na zijn presidentiële termijn. Het corruptieschandaal bedreigt de regering van Rousseff, die herhaaldelijk is verhoord. Ze heeft ontkend enige kennis van de wandaden te hebben.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May