Misiekaba vraagt om valutaveiling aan te houden
03 Mar 2016, 16:43
foto
NDP-fractieleider André Misiekaba vraagt de regering om de valutaveiling aan te houden. (Foto: Raoul Lith)


NDP-fractieleider André Misiekaba vraagt de regering om de valutaveilingen aan te houden. Er is eerst duidelijkheid nodig vanuit de regering over beleidskwesties. Dit zei Misiekaba tijdens de rondvraag in De Nationale Assemblee vandaag. Ook Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons ondersteunt de NDP-fractieleider hierin. De governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie had aangekondigd begin maart te beginnen met de valutaveiling.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is voor dringende zaken naar het buitenland, deelde vicepresident Ashwin Adhin mee. De Nationale Assemblee had dinsdagavond afgesproken dat vandaag vragen over valutaveiling en financieel-economische kwesties aan de orde zouden komen. Er was een uur uitgetrokken om vragen hierover te stellen. Het parlement werd ermee geconfronteerd vandaag dat Hoefdraad er niet is.

VHP-fractieleider Chan Santokhi betoogde dat blijkbaar de regering ook niet wist dat de minister er niet zou zijn. Coördinator in De Nationale Assemblee, minister Soewarto Moestadja, had aangegeven dat de regering dinsdag zou antwoorden. Die avond zijn geen vragen gesteld omdat Hoefdraad er ook niet was. Santokhi keurt de wijze waarop de volksvertegenwoordiging bejegend wordt door de regering af.

Misiekaba zei dat de crisis niet groter gemaakt moet worden door bepaalde dingen te zeggen. Hij voerde aan dat het om technische vragen gaat, die niet aan de minister ad-interim van Financiën kunnen worden gesteld. Hij vroeg daarom om de valutaveiling aan te houden tot alles goed uitgekristalliseerd is. Asiskumar Gajadien (VHP) wees er op dat intussen de koers alleen maar stijgt door onduidelijkheid. De prijzen van goederen gaan dagelijks omhoog. Er zijn rijen voor de Centrale Bank van Suriname waar mensen deviezen kopen om onder andere huishuur te betalen. Er zijn rijen voor de benzinepompen. Hij vroeg of de regering bezig is de rijencultuur weer in te voeren.

De regering zal na de schorsing ingaan op vragen zijn gesteld door meer dan twintig Assembleeleden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May