Staatsoliebedrijf Mexico in zwaar financieel weer
03 Mar 2016, 22:28
foto
Mensen wachten in de rij met jerrycans om gasoline te vullen bij een tankstation in Oaxaca, Mexico. (Foto's: Reuters)


Het Mexicaans staatsoliebedrijf Pemex heeft grote financiële problemen. De onderneming heeft vorig jaar een verlies van US$ 32 miljard geleden. Net als elke andere olieproducent kampt het land met lage olieprijzen.

Pemex heeft een aantal specifieke problemen die hem in een slechtere positie brengt dan veel andere oliemaatschappijen. In het vierde kwartaal vorig jaar zijn de inkomsten van het bedrijf gekelderd met US$ 9,3 miljard, wat het verlies over het geheel jaar brengt op US$ 32 miljard. De CEO van Pemex, José González Anaya, heeft investeerders maandag de slechte prestaties van het bedrijf voorgehouden.

De olieproductie van Pemex daalt en is al meer dan tien jaren aan het verminderen. De productie is in het vierde kwartaal gedaald met 3,5% van het gemiddelde ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Gemiddeld heeft Pemex 2,28 miljoen vaten per dag geproduceerd in het vierde kwartaal vorig jaar. Het is een forse daling ten opzichte van iets meer dan tien jaar geleden, toen het bedrijf een productie had van bijna 3,5 miljoen vaten per dag.

De dalende productie betekent uiteraard dat het bedrijf zijn inkomsten heeft zien dalen. De problemen zijn alleen maar groter geworden sinds de ineenstorting van de olieprijzen. Al vier jaar heeft Pemex geen winst geboekt, met als gevolg dat zijn schuld aan het einde van het derde kwartaal formidabel was gestegen tot US$ 87 miljard.
De Mexicaanse regering heeft het bedrijf opgedragen de kosten te verminderen en dus heeft Pemex aangekondigd dat hij US$ 5,5 miljard aan kosten wil besparen. Het bedrijf spreekt van een “liquiditeitsprobleem, maar niet een solvabiliteitsprobleem.”

Pemex heeft besloten zijn lange termijn offshore-boringen uit te stellen. Alle plannen om in diep water in de Golf van Mexico te boren worden in de ijskast gedaan, terwijl het bedrijf probeert om zijn balans op spoor te krijgen. Op de korte termijn zal Pemex US$ 2,6 miljard besparen. "Deze aanpassingen verzwakken Pemex niet, ze versterken hem", heeft González Anaya de investeerders maandag laten weten. Hij is pas enkele weken de hoogste man in het bedrijf. Het bedrijf zal ook een paar miljard dollar besparen aan efficiëntie en andere kostenbesparingen die niet zijn gespecificeerd. Vorig jaar heeft de onderneming 11,5% van de uitgaven geknipt en haar personeelsbestand door natuurlijk verloop verminderd met 11.000.

Maar de focus op bezuinigingen op de korte termijn betekent alleen dat de productie zal blijven dalen door vergrijzing van olievelden. Pemex zegt dat het mogelijk is dat de productie dit jaar met nog 100.000 vaten per dag kan verminderen. "Het is heel goed mogelijk dat de productie van Pemex dit jaar zal terugvallen en, als je 2017 ingaat zonder dat je heb geïnvesteerd in 2016, zou de daling een sneeuwbaleffect kunnen hebben en verder kunnen vallen,” legt Pablo Medina, een olie en energie-analist bij Wood Mackenzie Ltd., uit. De productie kan volgend jaar zelfs dalen tot slechts 2 miljoen vaten per dag.

Wereldwijd zijn de olieprijzen van US$ 115 per vat gedaald naar minder dan US$ 30 per vat tussen juni 2014 en januari 2016. Het zijn de laagste prijzen sinds 2003 te midden van voortdurende overproductie van olie. De lage olieprijzen hebben veel olie exporterende landen in grote problemen gebracht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May