Nog geen voordracht voor president Hof van Justitie
03 Mar 2016, 06:17
foto
Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks.


De regering heeft nog geen voordracht gedaan over de invulling van de functie van president van het Hof van Justitie. Op basis hiervan kan het Hof nog geen advies uitbrengen over de kandidaat. Dit zegt de waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks aan journalisten, na de beëdiging van Roy Baidjnath Panday als procureur-generaal bij het Hof van Justitie. Rasoelbaks noemt deze beëdiging heel belangrijk voor de rechtsstaat.

Rasoelbaks brengt in herinnering dat de ex-Hofpresidenten Reinier Oosterling en John von Niesewand ruim tien jaar hebben waargenomen in de functie. Rasoelbaks neemt vanaf maart 2014 waar in de functie, nadat rechter Cynthia Valstein-Montnor heeft bedankt als waarnemend president. Het Hof had Rasoelbaks gevraagd om waar te nemen en hij heeft bewilligd.

"De president van het Hof is primus inter pares, de eerste onder de gelijken," benadrukt Rasoelbaks. Hij wijst er op dat het niet om een hiërarchische functie gaat. Alle rechters zijn onafhankelijk en gelijk aan elkaar. De Hofpresident houdt zich meer bezig met bestuurlijke zaken. Hij haalt aan dat er slechts negentien rechters zijn, terwijl er behoefte is aan veertig magistraten. Per jaar zijn er meer dan 14.000 rechtszaken. De president van het Hof is iemand die zorgt voor administratieve zaken. Er worden naar mogelijkheden gezocht om projecten uit te voeren waarvoor ook middelen nodig zijn. Samen met minister Jennifer van Dijk-Silos wordt er gekeken naar mogelijkheden, zegt Rasoelbaks.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May