Moody's brengt China van stabiel naar negatief
03 Mar 2016, 03:13
foto


Het Amerikaanse ratingbureau Moody’s heeft de vooruitzichten voor China teruggeschroefd van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. De kredietbeoordelaar waarschuwt China dat er hervormingen nodig zijn om een degradatie te vermijden. De Aa3 rating blijft vooralsnog gehandhaafd.

De verandering van vooruitzichten is gebaseerd op de verwachting dat de belastingen in Beijing zouden kunnen blijven dalen. De negatieve outlook volgt na nieuwe cijfers die suggereren dat de Chinese economie kracht blijft verliezen.

Moody’s heeft zijn bezorgdheid geuit over de onvolledige uitvoering van de broodnodige hervormingen in China. “Zonder geloofwaardige en efficiënte hervormingen, zal de groei van het Bruto Binnenlands Product van China verder kunnen vertragen. De hoge schuldenlast van het land dempt de bedrijfsinvesteringen en het demografisch beleid wordt steeds ongunstiger,” zegt Moody's in een notitie.

“De overheidsschuld zal sterker toenemen dan we op dit moment verwachten.” Maar de kredietbeoordelaar handhaaft de huidige Aa3 rating voor China. Hij zegt dat er nog steeds tijd is om de huidige economische onevenwichtigheden aan te pakken en hervormingen uit te voeren. Nog geen week geleden heeft China geprobeerd de wereldwijde economische gemeenschap te verzekeren van de kracht van zijn economie.

Tijdens de bijeenkomst van de G20 in Shanghai, heeft de Chinese minister van Financiën, Lou Jiwei, benadrukt dat Beijing de druk waarmee hij wordt geconfronteerd, aankan. De Chinese economie, de op één na grootste in de wereld, groeit in het traagste tempo in 25 jaar. Het land probeert een omslag te maken van een op export geleide economie naar één die wordt geleid door consumptie en diensten. De vertraging van de Chinese economie heeft grote onzekerheid veroorzaakt op de financiële markten en heeft geleid tot een scherpe daling van de grondstoffenprijzen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May