Clinton en Trump winnen in meeste staten
02 Mar 2016, 09:11
foto
Hillary Clinton en Donald Trump beweren beiden dat ze een verenigende invloed hebben.


Democraat Hillary Clinton en de Republikein Donald Trump hebben elk in de meeste staten gewonnen in de strijd om de nominatie voor Amerikaanse president. Op Super Tuesday zoals de dag wordt genoemd, zijn in elf staten voorverkiezingen gehouden.

Trump heeft in zeven staten gewonnen. Zijn naaste rivaal Ted Cruz heeft er drie, terwijl de derde geplaatste Republikein, Marco Rubio, in één staat wist te winnen. Sprekend in zijn thuisstaat Texas, heeft Cruz er bij andere Republikeinen op aangedrongen om zich uit de race te trekken en zich bij hem te voegen tegen Trump.

Democraat Bernie Sanders heeft in vier staten gewonnen, terwijl Clinton de rest van de staten voor zich heeft opgeëist. Op Super Tuesday hebben de staten Alabama, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Virginia, Arkansas, Vermont,Texas, Oklahoma, Alaska en Minnesota gestemd. Een twaalfde staat, Colorado, heeft een caucus gehouden die is gewonnen door Sanders. De caucus telt echter niet om afgevaardigden te kiezen. Tot april worden afgevaardigden van de Democraten en Republikeinen gekozen voor de Amerikaanse verkiezingen in november dit jaar.

Bijna een kwart van de Republikeinse afgevaardigden en ongeveer een vijfde van de Democratische afgevaardigden die uiteindelijk hun respectieve presidentskandidaten zullen kiezen in juli, hebben dinsdag hun stem uitgebracht. Geen enkele kandidaat heeft nog genoeg gedelegeerden achter zich om de kandidatuur van hun partij veilig te stellen. Tot nog toe heeft Clinton 1.001 van de vereiste 2.383 afgevaardigden voor zich gewonnen. Sanders heeft er 371. Bij de Republikeinen heeft Trump 285 van de vereiste 1.237 afgevaardigden. Cruz heeft er 161 en Rubio 87.

Voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Clinton en Trump, een vastgoed tycoon, zijn op Super Tuesday als favoriet de race ingegaan om de overgrote meerderheid van de staten voor hun respectievelijke partijen te winnen. Het is de tweede keer dat Clinton dingt naar de hoogste functie in het land. Bij de vorige verkiezingen heeft ze verloren van partijgenoot Barack Obama. Het Amerikaans volk gaat op 8 november naar de stembus om een opvolger voor president Obama te kiezen. De democraat treedt na twee termijnen af, waarin de Republikeinen de meerderheid in het congres wisten te behouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May