Valutaveiling lijkt deze week niet haalbaar
29 Feb 2016, 05:33
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal deze week - zoals de zaken nu voor staan - nog niet kunnen beginnen met de voorgenomen valutaveiling. Starnieuws verneemt dat eerst een wijziging moet plaatsvinden van de wet op Staatsschuld. Indien de officiële wisselkoers wordt losgelaten, kan het obligoplafond voor de buitenlandse lening worden overschreden. In de wet is er een gevangenisstraf van de monetaire autoriteiten hierop.

De officiële wisselkoers vastgesteld door de CBvS na de devaluatie op 18 november vorig jaar is SRD 3,96 voor de aankoop van de US dollar. De verkoopkoers is SRD 4,04. De parallelkoers is rond de SRD 5,15. Bij de valutaveiling tussen de CBvS en de handelsbanken, zal de koers ver boven de huidige wisselkoers komen te liggen. De buitenlandse staatsschuld in SRD's zal ook de lucht ingaan. In de wetswijziging wordt meegenomen dat de nieuwe zwevende koers die via de valutaveiling wordt verkregen, niet van toepassing zal zijn op de bestaande staatsschuld.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft te kennen gegeven voorstander te zijn van een forse devaluatie van de SRD. Governor Glenn Gersie van de CBvS is het hier niet mee eens. Hij kiest voor valutaveiling waarbij de koers door vraag en aanbod wordt bepaald. De eerste valutaveiling die technisch reeds is voorbereid, zou deze week plaatsvinden. Aangezien de wetswijziging nog niet is doorgevoerd, lijkt de valutaveiling deze week niet haalbaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May