In zestig minuten 25 zakken afval
28 Feb 2016, 10:10
foto
VS-ambassadeur Nolan en zijn medewerkers ruimen aangespoeld afval op, uit de rivierbank achter zijn residentie en helpen zo het milieu schoon te houden. (Foto’s: VS-ambassade)


Van plastiek flessen, autobanden, schoenen tot aan kerstverlichting. VS-ambassadeur Edwin Nolan moet het nog allemaal verwerken wat in de modder achter zijn residentie was aangespoeld. Hij heeft samen met tien ambassade medewerkers dit stukje van de rivierbank van de Suriname rivier schoongemaakt. In 60 minuten vulden zij 25 vuilniszakken aangespoelde afval.

Eind januari, tijdens een wandeling in de achtertuin, zagen enkele medewerkers alle afval achter de bermzijde liggen, vertelt Melissa Quartell, Public Affairs Officer aan Starnieuws. “Wij hadden zo iets van hoeveel tijd zal het ons vergen om dit op te ruimen.” De datum voor de schoonmaak werd geprikt en de hoogte van de waterstanden voor donderdag werd opgezocht. De grootste uitdaging was het verwijderen van de autobanden die zich al hadden ‘genesteld’ in de klei.

Het is pure toeval dat de schoonmaakactie komt, terwijl de ambassade het milieu filmfestival houdt. Er is een hoogteverschil in het terrein en de rivierbank en wij zijn gewoon nooit eerder op die berm gaan staan, geeft Quartell aan. “Alleen personen op de Suriname rivier zouden dit kunnen waarnemen. En nu wij ons van bewust zijn hoeveel afval kan aanspoelen, zullen wij op een regelmatige basis deze opruimen.”

Maandag wordt het filmfestival afgesloten met een scholenvoorstelling te Albina. Dit festival is voor de vierde keer gehouden en kreeg als thema mee ‘Het milieu is ons hart, onze levensader’. Om bij te dragen aan een verantwoord milieu, stelt de ambassade via het Small Grants Program fondsen beschikbaar voor onder meer lokaal milieu gerelateerde projecten. In april krijgt de ambassade een gastspreker, die het zal hebben over milieubeleid en duurzame ontwikkeling. Hij zal gesprekken voeren met Surinaamse beleidsmakers, Ngo’s en wetenschappers en openbare discussies bijwonen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May