Fitch verlaagt kredietwaardigheid Suriname naar B+
26 Feb 2016, 18:14
foto


Ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van Suriname van BB- verlaagd naar B+. Het vooruitzicht is teruggebracht van stabiel naar negatief. Dit heeft Fitch vandaag bekendgemaakt. De daling van de grondstoffenprijzen, het financierings- en begrotingstekort zijn de hoofdoorzaak van deze terugval. Ook het drastisch slinken van de monetaire reserve heeft het land de das omgedaan. De verwachting is dat dit jaar de prijzen verder zullen dalen. De vooruitzichten zijn somber.

De downgrading houdt in dat het moeilijker wordt voor de overheid om geld te lenen. Aan de andere kant zijn onderhandelingen gaande met het Internationaal Monetair Fonds voor de financiering van een aanpassingsprogramma. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Caribische Ontwikkelingsbank en de Wereldbank zijn eveneens hierbij betrokken. Fitch merkt op dat er nog geen overeenstemming is bereikt.

De kredietbeoordelaar voorspelt dat de economie van Suriname dit jaar met 2 tot 3 procent zal inkrimpen. Volgens Fitch is US$ 295 miljoen van de monetaire reserve gebruikt voor het dekken van driekwart van de externe financieringsbehoefte van het land. US$ 233 miljoen aan buitenlandse leningen zijn opgenomen vorig jaar.

Fitch wijst ook op de devaluatie van de Surinaamse munt op 18 november vorig jaar. Verder wordt meegedeeld dat de Centrale Bank van Suriname binnenkort begint met wekelijkse valutaveilingen. Ook wordt aangegeven dat de regering begonnen is met bezuinigingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May