Mathoera: Leiding Raad Internationale Sancties bij OM
24 Feb 2016, 09:24
foto
Assembleelid Krishna Mathoera bespreekt diepgaand de gevaren van crimineel geld en witwaspraktijken. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vindt dat de Raad Internationale Sancties die Suriname wil instellen, onder leiding van de procureur-generaal moet zijn. Conform de grondwet heeft het Openbaar Ministerie (OM) de leiding over opsporing, vervolging en de tenuitvoerlegging van straffen. Zij pleit ook voor het onderbrengen van het Meldingsplicht Ongebruikelijke Transacties (MOT) bij het OM. Mathoera is lid van de commissie die de drie wetten heeft voorbereid voor openbare behandeling. Deze wetten zijn noodzakelijk om te voorkomen dat Suriname door de Caribbean Financial Action Task Force op de zwarte lijst wordt geplaatst.

De tentakels van de georganiseerde misdaad gaan dwars door alle geografische grenzen en zoeken, die landen waarvan ze weten dat er onvoldoende toezicht en controle is, om hun criminele activiteiten te ontplooien. Criminele daden worden in een ander land voorbereid, ze worden gefinancierd vanuit een ander continent, opdrachtgevers zitten weer in een ander deel van de wereld en uiteindelijk vindt de uitvoering in een ander land plaats. Om deze werkwijze van criminelen te herkennen, moeten landen buiten hun grenzen kijken, buiten hun eigen juridische systemen en buiten hun eigen inlichtingen netwerken opereren. Het dwingt landen om samen te werken en informatie met elkaar te delen, stelt Mathoera. Zij heeft als ex-politiecommissaris veel ervaring met de werkwijze van de criminele organisaties. Deze informatie-uitwisseling vraagt volgens Mathoera integere mensen in inlichtingendiensten. Zij wenst van de regering te weten, welk beleid gevoerd wordt om de integriteit van de hoogste inlichtingendiensten te waarborgen en Suriname te behoeden tegen criminaliteit?

En een van de meest effectieve manieren om criminelen aan te pakken is het illegaal geld van ze af te pakken. Dit gaat anderen ontmoedigen om de criminaliteit op te zoeken, stelt het Assembleelid. Dat betekent dat justitie en politie het geld moeten volgen om te voorkomen dat het financiële vermogen, verkregen uit criminele handelingen, gelegaliseerd wordt. In Suriname is een aantal dienstverleners op wie de wet van toepassing is en nu met de uitbreiding van non profit organisaties is een belangrijke stap voorwaarts gezet. "Ik denk in dit verband aan de vele stichtingen in Suriname. Bij de KKF zijn ongeveer 24.000 stichtingen geregistreerd. In de afgelopen jaren werden bezittingen (onroerende goederen) veelal op naam van stichtingen gezet. Stichtingen kunnen alleen met een vergadering van bestuur verwisselen," benadrukt Mathoera.

Witwaspraktijken
Het Assembleelid haalt diverse praktijken aan in Suriname. Winkelzaken, grote supermarkets, autozaken verrijzen uit de grond, onroerend goed wordt opgekocht, grote paleizen en jachten worden gekocht, dure auto’s, motorfietsen, het ene casino na het andere wordt geopend, zonder dat iemand zich afvraagt, waar dit geld allemaal vandaan komt. Mensen verdienen enkele duizenden en zijn in staat helikopters te kopen, grote bedrijven, hotels en appartementencomplexen op te zetten, zonder dat onderzoek wordt gedaan, hoe men aan het geld komt om deze investeringen te doen? Deze zaken duiden aan dat er wit gewassen wordt en dat men er ongestoord mee door kan gaan.

Criminele praktijken druisen in tegen de regels, wetten en beleid. Ze ondermijnen het gezag van bestuurders. Wanneer een land hierop geen goed zicht en geen grip (meer) heeft, kunnen illegale praktijken de bestuurskracht aantasten, stelt Mathoera. Criminelen hebben faciliteiten van de overheid nodig voor het exploiteren van hun activiteiten en zullen daarom in sommige gevallen proberen om onderdelen van het apparaat te corrumperen. Hierdoor kunnen zwakke plekken ontstaan. "Met name bij besluiten en aanbestedingen, liggen er duidelijke belangen bij criminelen. Vanwege deze afhankelijkheid is het noodzakelijk om de integriteit binnen de overheid en al haar onderdelen te bewaken. Benoemen, van niet integere personen is uit den boze." Mathoera roept de minister van Justitie en Politie op om een goed strategisch beleid te formuleren met de juiste prioriteiten. Er moet voldoende aandacht zijn voor incidentele en structurele aanpak, voor repressieve en preventieve acties.

De Assembleevergadering wordt om 12.00 uur hervat. Het ligt in de bedoeling om de drie wetsontwerpen vandaag te behandelen en goed te keuren. Minister Jennifer van Dijk-Silos beantwoordt als eerste de gestelde vragen door de Assembleeleden in eerste ronde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May