Abdoel over 'blacklisting': Regering moet pro-actief werken
24 Feb 2016, 00:01
foto
Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie die de drie wetten heeft voorbereid voor behandeling. (Foto: Raoul Lith)


De goedkeuring van drie ontwerpwetten zijn heel dringend om ervoor de zorgen dat Suriname niet geblacktlist wordt. Assembleeleden hebben indringende vragen gesteld aan de regering. Het lag in de bedoeling om de drie wetten dinsdag aan te nemen, maar uiteindelijk bleek dat leden veel vragen hadden en langer bezig waren met de behandeling van de ontwerpwetten. De regering zal woensdag antwoorden op de gestelde vragen, waarna de ontwerpwetten met algemene stemmen aangenomen kunnen worden. De Assembleeleden staan op één lijn om te voorkomen dat Suriname op de zwarte lijst terechtkomt. Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie die de wetten voorbereid heeft voor de openbare behandeling, wil van de regering weten waarom er niet pro-actief wordt gewerkt.

Het gaat om de wetsontwerpen, Identificatieplicht Dienstverleners, Melding Ongebruikelijke Transacties en Internationale Sancties. Abdoel zei dat de wetten nodig zijn voor het verbeteren van de aanpak van money laundering, het tegengaan van de financiering van terrorisme en het handhaven van sancties ter verbetering van internationale vrede en veiligheid.
De Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) is de Caribische zusterorganisatie van de Financial Action Task Force (FATF). CFATF telt 29 lidlanden van het Caribisch gebied en Midden-Amerika. Deze organisaties hebben zich tot doel gesteld om via overleg, aanbevelingen te formuleren voor de lidlanden om money laundering en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

De lidlanden van de CFATF hebben zich gecommitteerd om de veertig aanbevelingen over money laundering en de negen speciale aanbevelingen over de bestrijding van de financiering van het terrorisme in hun rechtssysteem in te voeren. Suriname is in 1998 lid geworden van deze organisatie en wordt dan periodiek geëvalueerd, merkte Abdoel op. Er zijn volgens Abdoel totaal tien wetten aangenomen om money laundering en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

Abdoel vraagt de regering of er een actieplan is samengesteld met CFATF. "Waarom wachten wij tot het laatste moment om wetten aan te bieden aan De Nationale Assemblee? Dit is de tweede keer dat het gebeurt? Waarom werkt Suriname niet pro-actief? Wat weerhoudt ons als land ervan om dat te doen? Hoe is de samenwerking met de als werkarm van de CFATF opererende International Coöperation Review Group? Is er een actieplan voor de volgende evaluatie?", vroeg Abdoel. Hij wil weten of met de goedkeuring van de wetten Suriname uit de gevarenzone komt.

Abdoel vraagt of er genoeg als land gedaan wordt om te voorkomen dat Suriname als veilige haven worden getypeerd voor money launderers en financierders van terrorisme. "Wij hebben in uw college zeker duizend keren gevraagd naar effectuering van de gaming board. Echter komt het niet van de grond. De gaming board is nog altijd de toezichthouder als het gaat om kansspelen. Ik vraag en verzoek de regering om een pro-actieve houding aan te nemen en zo spoedig als mogelijk de wet op kansspelen (als eerst) te wijzigen en de gaming board te effectueren," zei Abdoel. Hij deed enkele wijzigingsvoorstellen waarop minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie woensdag in zal gaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May