Tien miljoen mensen zonder water in Delhi
23 Feb 2016, 02:24
foto
Demonstranten hebben schade toegebracht aan het Munak kanaal. (Foto: Delhi Jal Board)


Meer dan 10 miljoen mensen in de hoofdstad van India zitten zonder water, ondanks het leger de controle over de belangrijkste waterbron heeft heroverd. Het kan drie tot vier dagen duren voordat de watervoorziening in de getroffen gebieden is genormaliseerd, zegt Keshav Chandra, hoofd van het Waterschap Delhi.

India is geconfronteerd met protesten van de Jat gemeenschap die meer overheidsbanen eist. Demonstranten hadden vrijdag het Munak kanaal, de belangrijkste waterbron van de stad, bezet. In de rellen die al drie dagen duren zijn zestien mensen gedood en honderden gewond.

Het Munak kanaal voorziet ongeveer drie vijfde van de 16 miljoen inwoners van Delhi van water. Chandra zegt dat mensen voorafgaand aan de protesten, erin waren geslaagd water op te slaan. Watertankers zijn uitgerukt naar de getroffen gebieden in de stad, maar dat zal volgens hem onvoldoende zijn om het tekort op te vangen. Scholen in de stad zijn ook gesloten nadat het kanaal tijdens de protesten werd gesaboteerd. Het leger heeft de controle over delen van het kanaal vanochtend overgenomen, maar de reparaties zullen wat tijd nemen.

Nabij de grens Delhi met de naburige staat Haryana, hebben betogers wegblokkades opgeworpen die ze weigeren te verwijderen. “We vertrouwen ze niet. Laten we iets op papier krijgen. Laten ze het uitschrijven,” zegt een demonstrant tegen BBC. Volgens de minister Arvind Kejriwal van Delhi, probeert het leger na te gaan hoe lang het zal duren voordat het water Delhi bereikt en wat de schade aan het kanaal is.

Demonstranten gingen op de gewelddadige toer, ondanks een avondklok en de inzet van het leger. De militairen hebben het vuur op de betogers geopend in de districten Rohtak en Jhajjar. Minister Ram Bilas Sharma van de staat Haryana zegt dat de situatie is genormaliseerd. Zo zou het verkeer op de wegen en spoorwegen tussen Delhi en de steden Jaipur en Chandigarh zijn hervat.

Hij heeft bevestigd dat de regering in haar komende vergadering een wetsvoorstel zal doen voor reservering en quota voor de Jat-gemeenschap. Hij kon echter niet aangeven wanneer dat zou zijn. Ondertussen heeft de Indiase federale regering gezegd dat zij een hoge commissie zal installeren die moet kijken naar de grieven van Jats. De protesten hebben eerder geleid tot de sluiting van een aantal belangrijke wegen en snelwegen en had het spoorwegverkeer in Noord-India lam gelegd.

De grondbezittende Jat-gemeenschap is relatief welvarend en wordt van oudsher gezien als een hogere kaste. Ze wonen voornamelijk in Haryana en zeven andere staten in het noorden van India. De gemeenschap is goed voor 27% van de kiezers in Haryana. Ze domineren een derde van het 90-zetels tellende parlement. Jats zijn een politiek invloedrijke gemeenschap. Zeven van de tien belangrijkste ministers in Haryana zijn Jats geweest.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May