CBvS wil begin maart starten met valutaveiling
21 Feb 2016, 00:01
foto
Governor van de CBvS, Glenn Gersie


Governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft gepland om in de eerste week van maart te beginnen met de valutaveiling. Hij verwacht dat de eerste zwevende koers, die door vraag en aanbod zal worden bepaald, ruim onder de SRD 5 voor de US dollar zal komen te liggen. Dit stelt hij op basis van de testen die met het systeem zijn gedaan bij diverse gelegenheden.

"De testen die zijn gedaan, schommelen tussen SRD 4,80 en SRD 4,98. Bij de oefensessie bij KKF heeft iemand SRD 7 geboden voor de US dollar. Dit is niet realistisch, want de koers op de parallelmarkt is rond de SRD 5,10", zegt Gersie om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Tijdens een andere sessie heeft een persoon SRD 6,50 geboden. "Waarom gaat iemand hoger bieden dan het bedrag waarvoor de US dollar nu kan worden gekocht?" merkt de governor op.

Gersie benadrukt dat hoewel een aantal goederen duurder zal worden wanneer de huidige koers ophoudt te bestaan, er niet gesproken kan worden van devaluatie van de Surinaamse munt. "Niet de Centrale Bank bepaalt de koers. De verkoopkoers van de US dollar zal bepaald worden door de negen banken die een bod doen. Op basis van vraag en aanbod, wordt een gewogen gemiddelde koers bepaald. Het gaat niet om een vaste koers die CBvS bepaalt, maar om een zwevende koers," zegt Gersie die het niet over devaluatie van de Surinaamse munt heeft, maar aangeeft dat het om een depreciatie gaat. Hij merkt op dat de koers van SRD 3,96 voor de opkoop en SRD 4,04 voor de verkoop wordt losgelaten. Er is wel sprake van een waardevermindering van de Surinaamse munt.

De negen algemene banken doen mee met de veiling. Het minimale bedrag dat zij mogen kopen is US$ 50.000. "Dit houdt niet in dat iemand bij de bank of een cambio geen lagere bedragen mag kopen. De banken kopen valuta op de veiling die zij weer verkopen. Iemand kan bij de bank terecht voor bijvoorbeeld US$ 25," legt de governor uit. De veiling die wekelijks gehouden zal worden, is om de wisselkoers vast te stellen die voor de hele economie zal gelden, ook voor de overheid.

Gersie gaat er niet van uit dat alle goederen en diensten de lucht in zullen gaan bij de valutaveiling. Nu al zijn de meeste prijzen in de winkels tegen de parallelmarkt koers. Enkele basisgoederen zullen wel duurder worden. Aangezien er vanaf de veiling slechts één koers zal zijn, gaan prijzen in eerste instantie omhoog. De douane zal ook werken met de veilingkoers. Dit geldt ook voor de oliemaatschappijen. Winkeliers hoeven niet elke week hun prijzen aan te passen, meent Gersie. "Er zal gewerkt worden met een gemiddelde koers. Mensen moeten nog even wennen aan de nieuwe situatie," geeft de governor van de CBvS aan. Naast de valutaveiling is de regering bezig met een pakket van maatregelen, waarbij sociaal zwakkeren worden opgevangen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May