Zwaarste cycloon treft hoofdeiland Fiji
20 Feb 2016, 14:15
foto
Cycloon Winston is met categorie vijf, de krachtigste storm die nu raast over Fiji. (Foto: EPA)


De krachtigste storm is aan land gekomen op het hoofdeiland van Fiji in de Stille Oceaan. Cycloon Winston heeft winden van meer dan 320km/u gebracht op Viti Levu. Stortregens en golven tot 12 meter hebben de landing van Winston begeleid.

Vluchten zijn geannuleerd, opvangcentra in gereedheid gebracht en is een landelijke avondklok van kracht. De categorie vijf storm –het hoogste niveau- zal naar verwachting ’s nachts op zaterdag tot zondagochtend trekken naar het westen. Viti Levu is het belangrijkste eiland van de groep met zo’n 900.000 inwoners.

Premier Frank Bainimarama van Fiji had voor de landing gewaarschuwd dat ze zouden worden geconfronteerd met een beproeving van de ergste soort. “We moeten bij elkaar blijven als volk en voor elkaar. Wees alert en voorbereid.”

Cycloon Winston heeft al geraasd over enkele kleinere eilanden van Fiji, maar de schade is nog onduidelijk. Hulpteams zijn gestuurd naar de getroffen gebieden, schrijft Fiji Times. De hoofdstad van Fiji, Suva, blijft waarschijnlijk gespaard van de volledige kracht van de storm, maar toeristische resorts in de buurt van het centrum van het natuurgeweld zijn gesloten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May