EBS werkt aan stroomvoorziening dorpen
19 Feb 2016, 15:56
foto
Basisonderzoek bij dorpsbewoner Kalebaskreek. (Foto's: EBS)


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) en de Inter-American Development Bank (IDB) zijn bezig te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om meer gebieden in het binnenland en het kustgebied volledig van stroom te voorzien. Powakka, Redi Doti, Casipora, Pierre Kondre en Pokigron zullen later dit jaar volledig zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

Twee onderzoeksinstituten zijn bezig de huidige stand van zaken vast te leggen in 17 dorpen in Oost-Suriname. Het gaat om dorpen als Moengotapoe, Bigiston, Bigipoika, Pikinsaron, Tibiti en Kalebaskreek, Donderskamp en Corneliskondre. De meeste van deze dorpen maken gebruik van een generator die 6 uren per dag draait. De IDB is voorstander van hernieuwbare energiebronnen –zonne-energie, wind- en waterkracht- in deze gebieden. Er wordt gedacht aan zonne-energie.

De EBS zegt dat de informatie die wordt verkregen uit het onderzoek, ook kan worden gebruikt voor andere ontwikkelingsprojecten in de dorpen. Met het resultaat van het tweede onderzoek zal voor de volledige elektrificatie van de andere gebieden na 2017 mogelijk zijn met een derde lening bij de IDB.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May