IMF wilde devaluatie; Suriname kiest voor valutaveiling
18 Feb 2016, 00:00
foto
De governor van de CBvS geeft uitleg aan het bedrijfsleven in het KKF-gebouw. (Foto: René Gompers)


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voorgesteld om opnieuw de Surinaamse munt zwaar te devalueren. Deze keer op een hogere gefixeerde koers. De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, deelt op vragen van journalisten mee dat hij tegen een nieuwe devaluatie is. De verwarring zou groot zijn en de economie zou in de war raken. Dit is ook de mening van velen en uiteindelijk ook van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Na overleg met Hoefdraad en president Desi Bouterse is op voorstel van Gersie besloten om valutaveilingen te houden. De wisselkoers voor de US dollar zal door vraag en aanbod worden bepaald.

Gersie heeft woensdagavond in het KKF-gebouw aan het bedrijfsleven uitgelegd hoe het systeem zal werken. De governor wil geen uitspraak doen over de hoogte van de koers. De markt zal deze bepalen. Hij hoopt wel dat de koers op een niveau zal zijn waardoor er geen economische onevenwichtigheid wordt veroorzaakt. De koers mag niet te laag uitvallen. Gersie kan nu niet aangeven hoelang de valutaveilingen door zullen gaan. Belangrijk is dat de koers op een bepaald niveau stabiel gehouden moet worden.

Over de samenwerking met het IMF zegt de monetaire autoriteit dat de gesprekken nog gaande zijn. Verwacht wordt dat op basis van onderhandelingen bepaald zal worden wat de steun van het IMF zal zijn. Gersie merkt op dat het vreemd is dat IMF al die jaren voorgehouden heeft dat de markt de koers moet bepalen. Nu kwam deze multilaterale instelling met het voorstel van een hoge gefixeerde koers. Suriname heeft ervoor gekozen om de samenleving de hoogte van de koers te laten vaststellen door de valutaveiling. De samenwerking met het IMF wordt normaal voortgezet, waarbij naast steun ook een oordeel wordt gegeven over de economie. Gersie verwacht dat er een goede deal gesloten kan worden met het IMF.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May