WHO steunt genetische manipulatie muskieten
17 Feb 2016, 11:57
foto
In het Dallas County Mosquito Lab sorteert microbioloog Spencer Lockwood muggen die zijn verzameld in een val. (Foto: AP)


De Wereld-gezondheidsorganisatie (WHO) steunt proeven van genetisch gemodificeerde muskieten die kunnen worden gebruikt in de strijd tegen het zika-virus. De organisatie zegt dat steriel bestraalde mannelijke muggen ook kunnen worden vrijgegeven om te paren met wilde vrouwelijke muskieten.

Milieuactivisten hebben echter gewaarschuwd voor het uitroeien van een hele soort. Zika is gekoppeld aan microcefalie bij baby's die worden geboren met beschadigde hersenen en abnormaal kleine hoofden.

In een verklaring zegt de WHO dat zij getroffen landen aanmoedigt "om het gebruik van zowel de oude en nieuwe benaderingen voor muggenbestrijding te stimuleren als de meest directe actie van verdediging". De eerste proeven met genetisch gemodificeerde muggen ontwikkeld door Oxitec - de Britse dochteronderneming van Intrexon- hebben plaatsgevonden in de Kaaiman Eilanden en Brazilië.

De muskieten worden genetisch veranderd, zodat hun nageslacht sterft voordat het volwassen is en de mogelijkheid heeft om zich te vermenigvuldigen. Een andere techniek die wordt overwogen is om mannelijke muggen die zijn gesteriliseerd door lage stralingsdoses vrij te laten. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA heeft deze methode al gebruikt om insecten die de gewassen beschadigen te controleren.

De WHO heeft aanbevolen om nieuwere technieken te gebruiken evenals bespuiting om zika te bestrijden. Een derde optie maakt gebruik van Wolbachia-bacteriën, die de mens niet besmetten, maar voorkomen dat de eieren van geïnfecteerde vrouwelijke muggen uitkomen. Muskieten met Wolbachia zijn al vrijgegeven om het dengue-virus te verlagen. De WHO zegt dat er grootschalige studies zullen worden uitgevoerd.

Hoewel het definitieve bewijs van een relatie naar aangeboren afwijkingen nog niet is vastgesteld, heeft de WHO zika verklaard tot een mondiale noodsituatie. Wetenschappers in Brazilië zeggen dat ze meer bewijs van een verband hebben gevonden.

Brazilië heeft ongeveer 460 bevestigde gevallen van microcefalie en onderzoekt ongeveer 3.850 verdachte gevallen. Het virus heeft verspreid in heel Latijns-Amerika, maar Brazilië is het zwaarst getroffen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May