Luchtvaartdienst heeft radarsysteem voor vliegbewegingen
17 Feb 2016, 00:01
foto
De luchtverkeersleiders kunnen de vluchtbeweging op de simulator bekijken.


De Luchtvaartdienst heeft een radarsimulator in gebruik genomen, waardoor de vliegbewegingen in het luchtruim van Suriname beter geregistreerd kunnen worden. Door dit systeem zal de administratie automatisch bijgehouden worden. Ook de rekeningen naar de vliegmaatschappijen zullen automatisch verstuurd worden.

Faizel Baarn, hoofd van de Luchtvaartdienst, zegt dat naar schatting 5 tot 25% van de vliegbewegingen door drukte niet genoteerd werden. Het luchtruim is vooral in de nachtelijke uren bijzonder druk. Daardoor kan het gebeuren dat boekingen over het hoofd werden gezien. Door de automatisering zijn de vliegbewegingen zichtbaar op het scherm. De Luchtvaartdienst kreeg van diverse maatschappijen melding dat er nog geen rekening ingediend was.

Niet alle lokale vliegtuigen kunnen via dit systeem geregistreerd worden. Sommige toestellen hebben geen moderne uitrusting. Baarn zegt dat dit op zich geen probleem vormt. Alle maatschappijen die een vlucht uitvoeren, zijn verplicht deze vooraf aan te melden bij de toren. Op die manier heeft de Luchtvaartdienst altijd inzicht.

Minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme, kreeg maandag bij de ingebruikname van de simulator uitleg over hoe het systeem werkt. De Luchtvaartdienst heeft volgens Baarn een belangrijke stap gezet in de verdere modernisering van de diensten. Suriname liep achter op de grenslanden. Met de inwerking stelling van dit systeem, kan het land zich internationaal meten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May