Weg naar Pusugrunu over drie maanden af
15 Feb 2016, 20:28
foto
Ceremonieel startsein van de weg naar Pusugrunu. (Foto's: Regionale Ontwikkeling)


Granman Lesley Valentijn van de stam der Matuariërs heeft zich sinds zijn beëdiging in 2011 ingezet voor een verbindingsweg nabij Atjoni naar Pusugrunu. Zijn droom om over de weg door te kunnen rijden, lijkt werkelijkheid te worden.
De verbindingsweg naar Pusugrunu begint 5 km voor Atjoni. Naar schatting rest er nog een afstand van ongeveer 14 km die open gestoten moet worden. Verwacht wordt dat binnen drie maanden de weg Atjoni-Pusugrunu een feit zal zijn.


Aangezien de weg voor meer dan de helft reeds is aangelegd, is besloten zaterdag alsnog een officiële ‘startsein’ aan te verbinden, waarbij enkele ceremoniële handelingen werden verricht. Granman Valentijn was bij deze ceremonie ook aanwezig, meldt het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Ook waren present de districtscommissaris van het bestuursressort Boven-Saramacca, Gracia Emanuel, en haar collega Naltus Naana van bestuursressort Kabalebo. Naana heeft als gewezen districtscommissaris van het bestuursressort Boven-Suriname een wezenlijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de weg.

De weg begint in het Saramaccaans gebied en loopt door het gemeenschapsbos van de dorpen Pokigron, Abenaston, Nyun Aurora, om uiteindelijk in het gemeenschapsbos van het Matawai gebied uit te komen.
Het aanleggen van de weg wordt door Global Success NV uitgevoerd. Directeur Vernon James gaf aan dat het bedrijf een bijdrage wil leveren aan het ontwikkelen van de gebieden waar het opereert. Bij dit project is uitgegaan van een win-win situatie, waarbij het bedrijf bij het aanleggen van de weg zijn kosten dekt met het verkopen van het hout dat daarbij vrijkomt. Een percentage gaat ook naar de desbetreffende dorpen waar het gemeenschapsbos aan toebehoort.

Voordelen
Districtscommissaris Emanuel verwacht dat met de aanleg van de weg de afzet van landbouwproducten wordt verhoogd vanuit het Matawai-gebied en de transportkosten van en naar het gebied naar worden verlaagd. Ook de reistijd naar het gebied zal hierdoor positief beïnvloed worden. Er is reeds gecommuniceerd met de bevolking over verwachtte ontwikkelingen met de komst van de weg. Er is meerdere malen tijdens hoorzittingen gevraagd naar de verbindingsweg.

De waarnemend directeur van Regionale Ontwikkeling, Wilco Finisie, zei dat de weg een instrument is voor ontwikkeling, en dat in het kader van het brengen van ontwikkeling op de tweede linie in Suriname, deze weg onderdeel van is. Doelende op de ontwikkeling bij de bestuurscentra te Apoera, Atjoni, Snesiekondre en Stoelmanseiland. Hij noemde de samenwerking tussen het Traditioneel Gezag, de Bestuursdienst en de ondernemer bij dit project, een goed voorbeeld van Public-Private-Partnership.

Granman Valentijn gaf aan dat na de aanleg van de weg de volgende stap zal zijn het streven deze te doen asfalteren. Hij gaf aan dat het Matawai-gebied een paradijs wordt en dat er uit eigen middelen bijvoorbeeld een school zal worden opgezet en de overheid voor de leerkrachten en inrichting zal moeten zorgen. Verder zal ondernemerschap in het gebied gestimuleerd worden. Hij noemde dit een historisch moment voor de Matawai als Saamaka gemeenschap, voor de manier waarop is samengewerkt aan de totstandkoming van de weg.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May