Oppositie afwezig bij behandeling moties
15 Feb 2016, 11:31
foto
De oppositie heeft besloten de vergadering niet bij te wonen om de moties alsnog te behandelen. De coalitie verwerpt de moties van de oppositie. (Foto: Raoul Lith)


De moties die ingediend zijn donderdag, zijn vandaag in behandeling genomen. De oppositie heeft besloten deze openbare vergadering niet bij te wonen. Voordat de moties aan de orde kwamen, keurde Assembleelid Marinus Bee (ABOP) het af dat de moties niet in behandeling zijn genomen vóór de stemming over de begroting. Hij merkte op dat de moties te maken hadden met de begroting. Het heeft geen zin voor de oppositie om nog deel te nemen aan de behandeling van de moties.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dat er steeds halve waarheden worden verteld. Zij heeft niet het besluit genomen om de behandeling van de moties aan te nemen. Besluiten worden door De Nationale Assemblee genomen. Het parlement heeft met 31 stemmen vóór besloten om de moties later te behandelen.

NDP-fractieleider André Misiekaba benadrukte dat er gehandeld is volgens het ordereglement artikel 39. Daarin staat dat moties op een later tijdstip behandeld kunnen worden. De oppositie benadrukte dat dit artikel verkeerd geïnterpreteerd wordt. Het kan nooit de bedoeling zijn om na de stemming van de begroting de moties te behandelen. De moties hebben te maken met de begroting. Misiekaba zei dat de oppositie haar ware aard heeft laten zien. Eerst werd gesteld dat constructieve oppositie zou voeren. Hier is niks van waar, stelde Misiekaba.

Misiekaba merkte op dat nergens in de ordereglement staat dat moties door de griffier voorgelezen moeten worden. Degene die de motie indient, moet deze ook voorlezen. Aangezien niemand van de oppositie in de vergaderzaal was, konden de moties niet gepresenteerd worden. Diverse coalitieleden gingen wel in op de moties en gaven hun visie. De moties van de oppositie werden verworpen met 28 stemmen tegen. Behalve de oppositie waren eveneens afwezig Anton Paal (PALU), Celsius Waterberg (BEP) en van de NDP Rashied Doekhie, Patrick Kensenhuis en Naomi Samidin. Er waren 27 Assembleeleden in de zaal. Bij de laatste motie zei Simons dat er 27 stemmen tegen waren. Na een korte schorsing worden de twee moties van de coalitie behandeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May