Overheid gaat zich inzetten voor mensen met beperking
10 Nov 2010, 16:00
foto


De overheid wil zich in de toekomst gaan inzetten voor mensen met een beperking.
Deze intentie is vanochtend bekrachtigd toen vice-president Robert Ameerali op zijn kabinet het conceptmanifest ‘Om mee te doen’ van de stichting ‘De Drie Ankers’ in ontvangst nam.

Het concept is voortgevloeid uit een tweedaags symposium over de positie van mensen met een beperking dat gisteren is afgesloten. In het manifest zijn tien actiepunten opgenomen om die positie te verbeteren. De punten lopen uiteen van het aanhouden van eenduidige criteria, het ter beschikking hebben van statistieken, tot financiering en efficiëntie, wetgeving, bewustwording van de behoeften, methodieken en begeleiding. Ook de opzet van een werkgeversplatform en scholing van ambtenaren dragen bij aan het verbeteren van de omstandigheden van mensen met een beperking.

Martin Hubers, projectmanager van de Drie Ankers, toont zich optimistisch over de medewerking van de overheid. Hij leidt dat af uit de aanwezigheid van twee ministers tijdens het afgelopen congres: “Minister Ginmardo Kromosoetoe van ATM heeft het symposium maandag geopend. En dinsdag was ook mevrouw Alice Amafo van Sociale Zaken aanwezig, met enkele beleidsmakers. Bovendien heeft Ameerali ons zelf benaderd om vandaag naar zijn kabinet te komen, omdat hij begin van de week verhinderd was.”

Ameerali was in zijn vorige functie als voorzitter van de Kamer van Koophandel bestuurslid van de Drie Ankers. Door mensen uit gezondheidszorg, overheid en bedrijfsleven bij elkaar te brengen hoopt de stichting resultaat te boeken om mensen aan “de onderkant van de samenleving” ondersteuning te bieden, zegt Hubers.

Volgens Hubers is de bedoeling om eind januari de definitieve versie van het manifest aan Ameerali aan te bieden. Als een van de concrete maatregelen noemt hij het in kaart brengen van alle mensen met een beperking in Suriname: “Wereldwijd gaat het om tien procent van de bevolking. In Suriname komen we dan op bijna 50 duizend mensen. Maar bij het ministerie van Sociale Zaken staan er maar zesduizend geregistreerd. Die ontvangen maandelijks een uitkering van 125 Srd. Een ander punt is de versnippering van belangen. Elke week ontvangen ze bij Staatsolie en andere bedrijven wel een bedelbrief van een organisatie. Wij zeggen dat je beter een integraal fonds kunt oprichten om de belangen van mensen met een beperking te dienen.”

Stichting ‘De Drie Ankers’ werd in september 2007 opgericht met als doel de deelname aan het gewone leven voor mensen uit minder kansrijke groepen van de Surinaamse samenleving te bevorderen. De stichting zelf omschrijft de doelgroep als “mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking maar ook jongeren zonder opleiding, langdurig werklozen, (ex-)psychiatrische patiënten, vrouwen die onder de armoedegrens leven, (ex-)drugsverslaafden en anderen die zich om uiteenlopende redenen in een kwetsbare situatie bevinden.”


Vice-president Robert Ameerali (links) ontvangt het concept-manifest van Hans Hanenberg, voorzitter van De Drie Ankers. Hans Vrind van ‘Workability Europe’ (midden) kijkt toe.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May