Internationaal alarm zika-virus rukt verder op
02 Feb 2016, 13:00
foto


Na Trinidad en Tobago heeft nu ook Honduras de noodsituatie afgekondigd in het land omwille van het zika-virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandag het zika-virus tot een internationaal gezondheidsnoodsituatie verklaard. Het zika-virus wordt in relatie gebracht met duizenden geboorteafwijkingen in Brazilië. De WHO probeert een globaal antwoord te vinden voor de dreiging.
Jamaica heeft nu ook officieel zijn eerste zika-geval geregistreerd. De patiënt is bij terugreis uit Texas, de Verenigde Staten, positief getest op het virus. Guatemala heeft 105 geregistreerde gevallen, terwijl Australië ook de eerste twee besmettingen met het zika-virus heeft gerapporteerd. Californië heeft officieel zes gevallen geteld.

Er is een gecoördineerde internationale aanpak nodig om de vaststelling te verbeteren en versnelt te werken aan een vaccin en een betere diagnostiek voor de ziekte, zegt WHO-directeur-generaal Margaret Chan. Reis- of handelwaarschuwingen zijn volgens haar niet nodig.

Een commissie van onafhankelijke deskundigen heeft het noodalarm aanbevolen, na kritiek op een aarzelende reactie op het virus. De noodsituatie moet helpen een versnelde internationale actie en onderzoeksprioriteiten op gang te brengen. Het alarm opent de weg voor spoed financiering van onderzoek en andere maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De VN-gezondheidsorganisatie heeft veel kritiek gehad, als zou zij te traag hebben gereageerd op de ebola-epidemie in West-Afrika. In de afgelopen twee jaar zijn meer dan 10.000 mensen overleden aan ebola. Nu is de WHO in de eerste plaats erg bezorgd over microcefalie, waarbij baby´s met geboorteafwijkingen vertonen. Ze hebben abnormaal kleine hoofden en onderontwikkelde hersenen.

Chan merkt op dat de relatie tussen het zika-virus en microcefalie zeer verdacht is, maar wetenschappelijk nog niet is bewezen. “Kun je je voorstellen wat er gebeurt als we nu niet eraan werken en wachten totdat het wetenschappelijk bewijs komt?,” vraagt de WHO-baas aan verslaggevers bij het hoofdkantoor in Genève. “Dan zullen de mensen zeggen: 'Waarom onderneem je geen actie, de muskiet –overbrenger van het virus- is alomtegenwoordig?'”

Vorige week nog heeft de WHO gezegd dat het virus maar liefst 4 miljoen mensen in Amerika zou kunnen besmetten. De Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie zegt dat het zika-virus zich heeft verspreid in 24 landen en gebieden in Amerika. Het is de vierde keer dat de WHO een wereldwijde gezondheid noodtoestand heeft uitgeroepen, sinds dergelijke procedures in 2007 zijn aangenomen. Eerder is de alarm geluid voor griep, ebola en polio.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May