PALU hamert op samenhang maatregelen
01 Feb 2016, 12:17
foto


Aan de internationale neergang van prijzen van onze belangrijkste mijnbouw producten waaronder de recente prijsdalingen van de olieprijs, kan weinig worden gedaan. Er is een economische oorlog aan de gang in de wereld en het einde is nog niet in zicht. Heel veel landen raken in problemen door deze ontwikkelingen.

“Maar aan de reactie van onze regering op die internationale ontwikkelingen, hebben wij in ons eigen hand helemaal niets aan,” zegt Henk Ramnandanlal van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU). “En dat is nu waaraan een heleboel schort en kritiek op is.” Het heeft volgens hem geen nut om aan vingerwijzing te doen. “We moeten lering trekken uit de maatregelen die de afgelopen zes maanden zijn genomen.” Hij vindt dat de aanbevelingen van het Financieel Economisch Platform (FEP) goede uitgangspunten bieden om te komen tot een breed gedragen samenhangend hervormingsbeleid. Deze hervormingen moeten goed worden doorgerekend om het gewenst effect te kunnen bereiken waarbij transparantie en versterking van het vertrouwen in de nationale economie een rode lijn zal moeten zijn.

De afgelopen financiële maatregelen zijn teveel genomen vanuit de bekende IMF-achtige benadering: inkomsten verhogen door belastingmaatregelen en uitgaven beperken door het snijden van subsidies en andere uitgaven, zegt Ramnandanlal. “Het enige wat nog ontbreekt zijn massaontslagen bij de overheid. Met de verwachtbare komende internationale ontwikkelingen en de dalende valuta inkomsten zal blijken dat dit dweilen met de kraan open is.”

De PALU heeft tijdens de eerste en tweede ronde van de begrotingsbehandelingen continu gepleit voor een complete structurele hervorming. De partij vindt dat sociale investeringen hand in hand moeten gaan met investeringen in de reële sfeer. “Maar ook hervormingen van de overheid moeten worden doorgevoerd in samenhang met hervormingen van de Surinaamse economie.” De eenzijdige afhankelijkheid van de Surinaamse economie van de mijnbouw moet worden doorbroken. Er moeten investeringen worden gepleegd in de duurzame productie sectoren waarbij vooral investeringen uit het eigen land zullen moeten worden gestimuleerd, zegt de partij. De hervormingen in de overheidssfeer zullen hierop moeten worden afgestemd door bijvoorbeeld startende ondernemers in deze sectoren belastingvoordelen en financieringsmogelijkheden te geven.”

Zo zouden ondernemers in de duurzame productiesectoren ook in staat moeten worden gesteld de ‘government take’ op brandstof terug te krijgen via hun belastingaangifte. Een afkooppakket voor ambtenaren die willen overstappen naar de particuliere sector en de agrarische sector, adviseert de Palu. “Ondernemers schreeuwen om financieringsmogelijkheden.” De partij vindt daarom de oprichting van een Nationaal Investeringsfonds de grootste prioriteit. Het belangrijkste doel daarbij moet zijn het creëren en stimuleren van nationale ondernemerschap en werkgelegenheid waarmee de bevolking in staat wordt gesteld eigen valuta inkomsten te verdienen. “En juist deze samenhang met productie stimulerende maatregelen zien wij te weinig in het huidige regeerbeleid waardoor het toekomstperspectief ontbreekt en het vertrouwen verder verloren gaat.” In deze situatie zal het verloren gaan van een breed nationaal draagvlak en het “ouderwetse” geruzie in coalitie en DNA voor het te voeren beleid slechts de crisis verslechteren, voegt partij-topper Ramnandanlal eraan toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May