Commissie Stalweide blok 3 gaat meteen aan de slag
31 Jan 2016, 10:05
foto
Een deel van de opgekomen veehouders van Stalweide blok 3


De 'Commissie Stalweide Blok 3' heeft een registratie gehouden onder veeboeren die belangstelling hebben voor de rehabilitatie van Stalweide. 35 veehouders hebben zich de vorige week geregistreerd. Er komt nog een vervolg. Ongeveer 350 koeien grazen in blok 3. De commissie onder leiding van Ashween Ramdin wil gelijk aan de slag gaan om de situatie te verbeteren, waardoor de kwaliteit kan worden verbeterd.

Stalweide Blok III beslaat ongeveer 370 hectare waar runderen van verschillende veehouders gemeenschappelijk grazen. De weide kampt al jaren met problemen zoals het gebrek aan goed grasland en infrastructuur, slechte kwaliteit runderen, veediefstal, ongeoorloofd brandmerken van runderen en onenigheid tussen veehouders en beherende organisaties.

Minister Soeresh Algoe heeft op 14 januari een commissie ingesteld om de situatie aan te pakken. De veestapel en het grasland moeten verbeterd worden, zodat er beter vlees en melk geproduceerd kunnen worden. De registratie onder de boeren is van 19 tot 26 januari gehouden. Ramdin hield vrijdag de eerste informatie vergadering met de belanghebbenden. Aan de orde kwamen de slechte situatie van de natte zowel droge infrastructuur van de weide, het ontbreken van een omrastering en diefstal van vee.

Ramdien is voorstander van een gezamenlijke aanpak. LVV heeft plannen om op korte termijn vier stuks ras-stieren in de weide te plaatsen en een begin te maken met het planten van gras en het verdelen van de weide in verschillende blokken. De commissievoorzitter wees de veehouders erop dat de overheid niet over geld beschikt, maar dat dit niet belemmerend hoeft te zijn voor de veeteelt. Samen met belanghebbenden wil de commissie nieuwe regels maken voor gebruik van de weide. Op korte termijn zullen de veehouders beginnen met de opzet van een wachtershuis in de weide. De commissie zal regelmatig vergaderen met de veeboeren om de activiteiten en de verdere plannen te bespreken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May