Arbeid stelt koppige werkgevers aan de kaak
29 Jan 2016, 14:37
foto
Het minimum uurloon is per 1 januari 2016 vastgesteld op SRD 5,22. (Foto: min. Arbeid)


Werkgevers die willens en wetens de Wet Minimum Uurloon vertreden, zullen met naam en toenaam publiekelijk worden bekendgemaakt. De wet biedt het ministerie van Arbeid deze mogelijkheid.

Uit een evaluatie van de Arbeidsinspectie is gebleken dat er werkgevers zijn die zich niet willen houden aan het minimum uurloon ondanks interventie van Arbeidsinspectie. In een persbericht zegt het ministerie van Arbeid dat hij genoodzaakt is om dit jaar bestuurs- en strafmaatregelen conform de wet toe te passen.

Behalve de naam van het bedrijf zal ook de overtreding worden bekendgemaakt. Met deze maatregel wil het ministerie de werkgevers die koppig volhouden aan het overtreden van deze wet, publiekelijk corrigeren. Het algemeen minimum uurloon is per 1 januari 2016 vastgesteld op SRD 5,22.

Voor de sectoren die genoemd zijn in de wet zijn er hogere minimum uurlonen vastgesteld. Zo is het minimum uurloon voor winkelbedrijven SRD 6,27. Voor horeca- en bewakingsbedrijven is dat SRD 7,31. Echter geldt voor de sectoren winkelbedrijven en horecabedrijven een uitzonderingsregeling. Deze regeling komt erop neer dat buurtwinkels, die voornamelijk levensmiddelen verkopen en minder dan vier personeelsleden hebben, het algemeen minimumloon mogen hanteren. Ook horecabedrijven met minder dan 13 werknemers mogen het algemeen minimum uurloon toepassen in plaats van het sectoraal minimum uurloon. Het sectoraal minimum uurloon is altijd hoger vastgesteld dan het algemeen minimum uurloon.

Het wettelijk vastgestelde minimum uurloon is het laagste bedrag dat een werkgever verplicht is te betalen aan zijn werknemer als loon per uur. Als de werknemer constateert dat zijn werkgever hem niet ten minste het vastgestelde minimum uurloon uitbetaalt, dient hij terstond een klacht in te dienen bij de Arbeidsinspectie, zegt het ministerie van Arbeid. “Hij hoeft niet bang te zijn voor broodverlies, want de ontslagwetgeving biedt hem voldoende bescherming.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May