Klokkenluiders worden wederom gecriminaliseerd
28 Jan 2016, 04:43
foto


De door het Assembleelid Amzad Abdoel aangekaarte 'verkoop van Rijbewijzen' door de afdeling Rijexamen van de politie, is geen novum. Het is binnen de gemeenschap alom bekend. Ook de modus operandi dateert niet van vandaag. In het jaar 2013 heeft deze situatie tot een rechtszaak geleid waarbij de rijschoolhouder en de politieambtenaar waren aangehouden en na een week in hechtenis te hebben gezeten, zijn vrijgelaten.

Het bewijs van afpersing was overstelpend, maar uiteindelijk bleek dat het onderzoeksteam niet de juiste weg had bewandeld, waardoor de rechter uiteindelijk de verdachten vrijsprak vanwege onrechtmatig verkregen bewijs. De hele kwestie heb ik toen geëntameerd in een artikel gepubliceerd in de Ware Tijd op 13 september 2013. Er is zelfs een geluidsopname waarbij het gesprek tussen de rijschoolhouder en de cliënt die werd aangemoedigd om SRD 600 te betalen voor het rijbewijs, is opgenomen. De cliënt had betaald. Er was dievenpoeder op de biljetten gesmeerd. Dezelfde biljetten zijn op de examinator aangetroffen. Het enige dat niet was gebeurd, was dat er voor de opsporingsmethodiek geen toestemming gevraagd was van een rechter, in casu de rechter-commissaris.

Voila, er is een vormfout gemaakt, waardoor de verdachten wegens onrechtmatig verkregen bewijs zijn vrijgesproken. U kunt raden dat zij de meest gewiekste advocaat in Suriname hadden ingeschakeld om hen te verdedigen.
Maar wat zorgen baart, is dat deze situatie niet ophoudt gezien de opmerkingen van het DNA-lid. De toen kroongetuige is op een subtiele manier gecriminaliseerd en wegens meineed aangehouden, omdat die was dichtgeklapt door de be(mis)handeling die zij tijdens het proces van de politie heeft gehad.

Nu schreeuwen politieautoriteiten weer moord en brand en criminaliseren weer de klokkenluider, in plaats van verandering te brengen in de situatie op de afdeling rijexamens. Beste heer Ramdjiawan, met alle respect, zorg voor integriteitstrainingen voor uw vakbondsleden in plaats van hen tegen beter weten in te verdedigen wanneer zij in de fout gaan. Vriend en neef Naarden, ik had gedacht dat u uit het eerder genoemde artikel lering zou trekken en toch wel een andere toon zou aanslaan. Heren, ondersteun de korpschef en de minister van Justitie en Politie in hun streven het Korps Politie Suriname te zuiveren in plaats van de klokkenluiders te criminaliseren. Moet ik u de geluidsbandjes wederom doen toekomen?

Stan Dijksteel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May