Santokhi wil duidelijkheid over zoetwaterexport
28 Jan 2016, 07:38
foto
VHP-fractieleider Chan Santokhi (beeld: DNA)


VHP-fractieleider Chan Santokhi verwacht dat de regering met duidelijke antwoorden komt over de toestemming die het buitenlandse bedrijf Amazone Resources voor 40 jaar heeft gekregen om zoet water te exporteren. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen had eerder gesteld dat er geen stukken zijn aangetroffen waaruit blijkt dat zijn departement advies heeft uitgebracht voor het presidentieel besluit van maart 2012.

In december vorig jaar kreeg De Nationale Assemblee dit document. Ook andere Assembleeleden, onder wie Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, hebben aangegeven dat Surinamers betrokken moeten zijn bij dit project. Er moet ook een Waterwet komen.

Santokhi vindt dat het Surinaamse belang centraal dient te staan, waarbij de waterbronnen beschermd moeten worden. Hij wil weten of er een onderzoek heeft plaatsgevonden naar milieu-effecten. De vraag is ook of de overeenkomst die gesloten is voldoet aan internationale normen. Santokhi is voorstander van bijstand van de Verenigde Naties of een expertise bureau.

"Wie coördineert in Suriname? Wat is de rol van Grassalco in deze overeenkomst. Wat is de rol van SWM. Wat is de relatie van NV Amazon Green met de Staat Suriname? Wat is de relatie met Q Water Suriname NV met Suriname? " zijn enkele vragen die Santokhi heeft gesteld aan de regering, die vandaag aan het woord komt in De Nationale Assemblee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May