Reactie op artikel 'secretaris SPB over uitspraken Abdoel'
27 Jan 2016, 14:33
foto


"Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) heeft informatie dat bij de afdeling Rijbewijzen van het ministerie van Justitie en Politie er sprake is van praktijken die niet door de beugel kunnen. Hij hoopt dat minister Jennifer van Dijk-Silos ook hier optreedt. Er wordt volgens Abdoel tussen SRD 600 en SRD 900 betaald om te slagen voor het theoretisch of praktisch rijexamen."

De secretaris van de Surinaamse Politie Bond (SPB), inspecteur Humphrey Naarden, heeft gereageerd op de uitspraken van de parlementariër.

1. “De secretaris van de Surinaamse Politie Bond (SPB), inspecteur Humphrey Naarden, vindt dat Assembleelid Amzad Abdoel ongenuanceerde uitspraken heeft gedaan over onregelmatigheden bij de afdeling Rijbewijzen. "Hiermee heeft hij de hele afdeling gecriminaliseerd.”

Nee, inspecteur Naarden, de heer Abdoel heeft niemand gecriminaliseerd. Hij heeft slechts een fenomeen aan de kaak gesteld, wereldkundig gemaakt. Een fenomeen dat niet van gisteren of eergisteren is, maar zich al decennialang afspeelt.

2. “De mensen zijn bijzonder gebelgd over de uitspraken die gedaan zijn, zonder dat er bewijzen zijn aangedragen," zegt Naarden aan Starnieuws.”

Geachte inspecteur, als iemand een rijbewijs ‘koopt’, denkt u dat de ‘verkopers’ een kwitantie zullen afgeven? Als iemand tyuku, steekpenning aanneemt, zal hij daarvoor een kwitantie afgeven? Denk het niet.

Trouwens de vraag is: wie in Suriname weet niet dat je een rijbewijs kan kopen. Vinger opsteken!

3. “Door publiekelijk deze kwestie aan te kaarten, maakt hij het moeilijker voor de politie om op te treden. Mensen zullen de bewijzen wegmaken,”

Beste inspecteur, als er helemaal geen bewijzen zijn, hoe ga je die wegmoffelen?

Stel een leerling betaalt SRD 900 aan een rijschool voor het kopen van een rijbewijs. De leerling in kwestie vertelt dit aan de politie. Zowel de politie als de rijschoolhouder zullen de leerling vragen om bewijzen te overleggen wat onmogelijk is. En als de leerling bij hoog en laag persisteert en zweert, - “mag ik kokobe (lepra) krijgen als ik jok” - kan het gebeuren dat zijn rijbewijs wordt ingetrokken.

4. “Abdoel zei maandag tijdens de begrotingsbehandeling dat tussen de SRD 600 en SRD 900 betaald wordt om te slagen voor het theoretisch of praktisch rijexamen.”

Vroeger was dat tussen de SRD 100 en SRD 400. Dat hoorde je vaak in de wandelgangen. Door de recente koersstijgingen van de vreemde valuta's zijn ook deze ‘tarieven’ aangepast.

5. “Naarden merkt op dat Abdoel ook voorstelde om politieagenten op de afdeling Rijbewijzen binnen een jaar te muteren.”

Is een goed voorstel. In sommige bedrijven komt het voor dat bepaalde functionarissen binnen een bepaalde tijd worden gemuteerd om ongewenste zaken te voorkomen. Dus het overwegen waard.

6. "Het maakt niet uit wie daar zit, iedereen wordt scheel aangekeken."
Dit heet checks and balances.

7. "Hij (Naarden) vindt het niet in de haak dat de afdeling Rijbewijzen op deze manier een stigma heeft gekregen."

Nee, geachte inspecteur, de afdeling heeft geen stigma gekregen, de afdeling heeft een 'SOS alarm' of 'Alert alarm' gekregen.

Ik hoop dat naar aanleiding van de hierboven genoemde onthulling er maatregelen genomen zullen worden om de wanpraktijken te voorkomen.

Tot besluit wil ik meegeven dat het hierboven geschetste fenomeen ook in Nederland voorkomt.

Vijf rijschoolhouders zijn door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) onder curatele gesteld. Ze mogen geen examens meer inboeken zolang er een onderzoek loopt naar grootschalige rijbewijsfraude. Een van hen is Zabihullah A. die werkte samen met examinator Ernst S.die ervan wordt verdacht dat hij examenkandidaten tegen betaling liet slagen voor hun praktijkexamen. Hij zou 1000 tot 2000 euro ontvangen bovenop het examengeld.

Enfin, lees het hele verhaal hier.

Ahmad Jhawnie
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May