Waterberg: Oorlog verklaren aan Aedes aegypti muskiet
27 Jan 2016, 00:01
foto
Assembleelid Celsius Waterberg dinsdagavond in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


De Aedes aegypti muskiet is verantwoordelijk voor maar liefst 25 ziekten. Behalve zika, zorgt deze tijgermuskiet ook voor onder andere diverse vormen van dengue, chikungunya, gele koorts en hersenvliesontsteking. De muskiet zorgt voor dood en is heel gevaarlijk. De oorlog moet aan deze muskiet verklaard worden. Dit zei Assembleelid Celsius Waterberg dinsdag in De Nationale Assemblee. Waterberg is ook arts en was minister van Volksgezondheid.

Waterberg benadrukte dat voorlichting en hier en daar broedplaatsen opruimen, niet voldoende is. Grofvuil moet worden opgehaald en op de juiste manier verwerkt. Er moet regelmatig bespoten worden met malathion. Waterberg merkte op dat malathion in een lage concentratie niet gevaarlijk is voor de mens. Hij benadrukte dat de muskiet dood moet. Hij wil geen verhalen horen dat malathion kankerverwekkend is.

"Er zijn meer virussen op komst van de Aedes aegypti muskiet," voorspelde Waterberg. Hij deelde mee dat op het terrein van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) een container is met een middel om de larven van de muskiet te bestrijden. Miljoenen dollars aan verlies wordt er geleden, terwijl mensenlevens in gevaar zijn, merkte het Assembleelid op.

Waterberg merkte ook op dat ingegrepen moet worden bij de dienst Medische Zending. Volgens hem gaan door laksheid of starheid mensen dood. Er worden andere soorten medicamenten uitgeschreven in het binnenland dan in Paramaribo. Waterberg merkte op dat de arts een patiënt met een wond heeft aangegeven om deze met zeep en water te wassen. "Onze mensen moeten niet als proefkonijn worden gebruikt," zei Waterberg. Hij merkte ook op dat mensen die een on- en minvermogenkaart hadden niet weten waar zij terecht kunnen voor basiszorgverzekering. Er wordt zelfs meer dan SRD 1500 cash gevraagd aan mensen. Basiszorg zou een zegen moeten zijn, maar het wordt op deze manier een hel voor mensen, stelde Waterberg.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May