Brunswijk wil verontschuldiging van minister Juspol
26 Jan 2016, 15:17
foto
ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk vandaag in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


De ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk is vandaag tijdens de begrotingsbehandeling teruggekomen op de uitspraak gedaan door minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (Juspol). Zij had op beschuldigingen over het ontheffen van mensen van de ABOP, van Marron afkomst, gezegd dat zij er niets aan kan doen als er 'Marron-geboefte' in dienst is genomen. Van Dijk-Silos had daarna in de media verduidelijkt dat het niet haar bedoeling was om Marrons te criminaliseren. Brunswijk vindt dat de minister haar verontschuldiging moet aanbieden.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dat de uitspraak haar hamer gepasseerd was omdat deze in een bepaald context is gedaan. Zij gaf aan dat de handelingen van de vergadering opgevraagd worden, waardoor precies kan worden nagegaan wat er is gezegd. Brunswijk wilde gelijk opheldering en vroeg om een schorsing. Simons zei dat de behandeling van de begroting voortgezet wordt terwijl zaken uitgezocht worden. Brunswijk vindt dat de minister de onderdirecteur Vreemdelingenzaken, Ingrid Kindooi, beschuldigd heeft in DNA. Zij zou gezegd hebben dat Kindooi de US$ 1000 en US$ 1500 lijn is. Ook dit is de hamer van de voorzitter gepasseerd.

Brunswijk kwam ook terug op de auto van de minister Van Dijk-Silos. Hij zei dat de minister het voertuig gekocht heeft dat zij reed als voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). De minister had aangegeven dat zij de auto ter leen heeft gekregen van Binnenlandse Zaken. Zij ontkende dat zij haar voertuig verhuurt aan de Staat. Vicepresident Ashwin Adhin vroeg minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken aan het woord te laten. De bewindsman bevestigde dat de minister het voertuig ter beschikking heeft van Binnenlandse Zaken.

Twee auto's
De ABOP-fractieleider verduidelijkt tegenover journalisten dat Van Dijk-Silos een auto van OKB heeft gekocht en het tweede voertuig ter leen heeft gekregen van Binnenlandse Zaken. Brunswijk vindt dat de minister niet de waarheid spreekt, want zij heeft een auto gekocht als OKB-voorzitter. Het gaat om twee voertuigen. Hij merkte op dat de toenmalige minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar, ervoor getekend heeft. Parmessar vroeg om een persoonlijke feit tijdens de vergadering en zei dat alles volgens comptabele voorschriften is gegaan. NDP-fractieleider André Misiekaba zei dat het belangrijk is dat de zaak duidelijk wordt.

"De minister heeft een auto van OKB via OW gekocht en één in bruikleen gekregen van Binnenlandse Zaken," stelt Brunswijk. Hij zegt dat er bewijsstukken bij OW zijn. De politicus haalt aan dat Van Dijk-Silos die auto mocht kopen, maar zij heeft aangegeven geen voertuig te hebben gekocht. "Daar gaat het bij mij om," stelt Brunswijk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May