Rashied Doekhie ook aandeelhouder van NV Wavebo
26 Jan 2016, 13:22
foto
Assembleelid Rashied Doekhie maandag aan het woord. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Rashied Doekhie (NDP) heeft tijdens de begrotingsbehandeling maandagavond aangehaald dat een persoon die elf jaren terug overleden is, een paar weken terug een rechtszaak is begonnen. Wirbhadre Kalloe die als directeur van NV Wavebo een zaak aanhangig heeft gemaakt, is in 2004 overleden. Uit stukken blijkt dat Doekhie een van de vier aandeelhouders te zijn van deze vennootschap.

Advocaat Gregory Sitaram die deze zaak onder zich heeft gehad, toont aan Starnieuws een KKF-uittreksel van 8 september 2015, waaruit blijkt dat Wirbhadre Kalloe nog directeur is. Hij was benaderd door Assembleelid Jeetendra Kalloe (VHP) voor deze zaak, omdat hij een van de erfgenamen is. Hij legde de statuten over en bleek dat zijn familie gerechtigd is tot aandelen in Wavebo NV. Ook Doekhie komt voor in de statuten.

Sitaram deelt mee dat een perceel dat toen in grondhuur door de Staat aan Wavebo in 1993 was uitgegeven voor veeteeltactiviteiten, op een bedenkelijke manier in november 2014 ingetrokken is. Op 20 april geeft de minister van RGB dat stuk uit aan Nursery Lief, een stichting, waarvan Toelsienarain Soekha de voorzitter en tevens enig bestuurslid is.

Niet volgens procedure
De advocaat zegt dat er in 2004 een algemene aandeelhouders vergadering is gehouden en Doekhie is op die vergadering aangewezen als de voorzitter en hij heeft de vergadering geleid. Bij die vergadering is er unaniem besloten dat Wirbhadre Kalloe zal worden ontslagen als directeur vanwege ziekte en dat Primadip Kalloe benoemd wordt tot directeur. “Echter heeft de NV Wavebo nagelaten om besluiten (notulen) van die vergadering in te laten schrijven in de registers van KKF, waardoor de indruk wordt gewekt dat Wirbhadre Kalloe nog steeds directeur is van de vennootschap. Toen wij hierachter kwamen, vóór de zitting van 19 januari 2016, hebben wij de conclusie van eis gewijzigd. Jeetendra Kalloe had het mij meegedeeld. Die stukken liggen bij de rechter. Die wijziging is al bekendgemaakt aan de Stichting Nursery Lief en ook de Staat Suriname met name het ministerie van RGB”, deelt Sitaram mee.

Jeetendra Kalloe hiermee geconfronteerd, zegt aan Starnieuws dat het om een dubbele gronduitgifte gaat. Hij merkt op dat er ruim 25 jaren lang activiteiten ontplooid zijn op het terrein en zonder enige schrijven of een mededeling werd het wederom uitgegeven. Toen hij een hypotheekuittreksel ging halen, schrok hij zich rot. Hij merkte op dat het stuk wederom uitgegeven was.

“Maar, al heel gauw kwam ik erachter wat zich heeft afgespeeld. De NV had drie Kalloe’s en Doekhie als aandeelhouders. Doekhie heeft heel vaak gevraagd om alles op te kopen, maar wij hebben dat nooit gewild. Ook wilde hij ons compenseren met andere gronden, maar we wilden dat niet. Hij heeft toen op een slinkse wijze andere wegen bewandeld en zijn boezemvriend Soekha voor het karretje gespannen. Zo heeft hij geprobeerd om dat stuk terrein te bemachtigen. Er waren twee landmeters geweest en die wisten dat het stuk al uitgegeven was. Stukken zijn valselijk opgemaakt en hierover heb ik ook de RGB-minister gesproken”, zegt Kalloe.
Kalloe benadrukt dat het probleem van dubbele gronduitgifte erg groot is. “Als je geen netwerk heb, verlies je zo je grond. En deze klachten ervaar ik dagelijks en nu maak ik het ook zelf mee”, stelt Kalloe. Doekhie heeft een kwestie waar hij zelf deel van uitmaakt besproken in De Nationale Assemblee.
pdf-icon.gif notulen_vergadering.jpg                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May